Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gastrolovka

Marketing

4. Dani gastronomije u Zadru

Image Hosted by ImageShack.us


Zadarski je klub Arsenal ugostio ovogodišnje 4. Dane gastronomije na kojima su ovoga puta bile teme – šparoge i dagnje. Kako se radi o našim tipično primorskim namirnicama, interes ugostitelja koji su trebali prisustvovati kako radionicama i predavanjima, tako i degustacijama, bio je začuđujuće slab. Jer ono što nam je najpristupačnije, tipično naše i samim time najvrjedniji resurs kojeg imamo, potrebno je znati iskoristiti na više od onih uobičajenih nekoliko načina, a koji se obično svedu na fritaju sa šparogama ili buzaru od dagnji.

Prvoga je dana chef Marko Perić (slika na dnu, vjerujem da ga većina poznaje iz kuharskog tv showa Kruške i jabuke) uz pomoć kuhara iz Ugostiteljske škole na Electroluxovoj pokretnoj kuhinji pripremio desetak izuzetnih jela od šparoga, za koje bih kao najznačajniju poveznicu mogla reći da su bila zanimljiva po tome što šparoga nije imala dominaciju u okusu. Upravo njen gorkast okus često je odbojan onima koji nisu navikli na njega, ali kroz ponuđena jela, koja su mogli degustirati svi posjetitelji, moglo se primjetiti da se intenzivna aroma divlje šparoge može vrlo nježno uklopiti u okus ostalih namirnica u jelu.

Image Hosted by ImageShack.us

Drugoga dana je prof. Petar Pera, također vrhunski kuhar, uz pomoć mladih kuharskih snaga pripremao jela s dagnjama. Kako se dagnje ne trebaju dugo termički obrađivati, a blagim okusom se daju vrlo jednostavno uklopiti u raznolika jela, od rižota, tjestenina i slično, g. Pera je naglasio da se dagnja može vrlo lijepo kombinirati i s pršutom koji je također dio gastronomske kulture priobalja. Maštovitost je jedino ograničenje pri spravljanju jela od tako jednostavnih namirnica, a gosti rado kušaju nove kombinacije i sasvim sigurno će im jedno vrlo maštovito novo jelo ostati u sjećanju daleko ljepšemu nego uobičajene, primjerice, buzare.

Nakon obje degustacije održana su i kratka predavanja o šparogama i dagnjama, a trećega je dana na zadarskom trgu u ogromnoj tavi kuhana golema buzara za građane. Cilj predstavljanja Udruge kuhara Zadarske županije pred građanima bio je povećanje interesa za školovanje za kuhara, što iznenađujuće postaje sve manje zanimljivo mladima, a istovremeno sve traženiji i sve bolje plaćeni posao.

Gastrolovka


Post je objavljen 28.03.2008. u 10:34 sati.