Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sanader: S veseljem odlazim u Bukurešt jer očekujem poziv za NATO

Premijer Ivo Sanader kazao je da hrvatsko izaslanstvo iduće tjedan s veseljem odlazi u Bukurešt gdje na Sastanku na vrhu NATO-a očekuje pozivnicu za ulazak u taj obrambeni savez, a nakon čega će uslijediti još jedno veliko priznanje Hrvatskoj, posjet američkog predsjednika Georga Busha kao vrhunac bilateralnih odnosa sa SAD-om.

- Politička odluka donosi se u Bukureštu i više nema dvojbe, postat ćemo članica NATO-a - rekao je premijer Sanader na sjednici Vlade.

Naglasio je da je Hrvatska dokazala svoju spremnost za NATO, da je svoju vojnu snagu prilagodila standardima tog saveza, zahvalivši na tome svim dosadašnjim ministrima obrane, Ministarstvu vanjskih poslova, veleposlanicima, predsjedniku države i Saboru. Sanader je napomenu da bi u srpnju trebao biti propisan Protokol o pristupanju NATO-u da potom slijedi ratifikacija Protokola u zemljama članicama Saveza, zatim i u Hrvatskom saboru, a kako bi Hrvatska u NATO ušla početkom iduće godine, prigodom obilježavanja 60. obljetnice NATO-a.

Veliko priznanje Hrvatska će, naglasio je, dobiti i posjetom američkog predsjednika Busha, koji će u Zagreb doći nakon summita u Bukureštu. S Bushom će razgovarati o stanju na jugoistoku Europe, kako postići trajnu političku stabilnost u regiji, budući da je, ističe, Hrvatska prepoznata kao glavni čimbenik u regiji. Razmotrit će se, dodaje, i razvoj događaja u BiH, pri čemu će Hrvatska iznijeti svoj čvrsti stav da se status tamošnjih Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda ne smije mijenjati, a razgovor će se voditi i o načinima rješavanja spora između Grčke i Makedonije, kako bi se i Makedoniji omogućilo članstvo u NATO-u.

Sanader je pritom napomenuo da je praksa članica EU bila da su prve ušle u NATO a da je potom uslijedilo njihovo članstvo u Uniji te da stoga i Hrvatska očekuje takav put. Premijer je o Bukureštu i Bushovu posjetu govorio u okviru rasprave o Godišnjem izvješću o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama za 2007., koje je Vlada uputila u saborsku proceduru.

Ministar obrane Branko Vukelić kazao je da izvješće pokazuje kako Hrvatska ima i razvija obrambeni sustav primjeren potrebama i razini ugroza te izazovima s kojima se suočava te da se intenzivno provode aktivnosti na ispunjavanju kriterija za dosezanje interoperativnosti sa standardima NATO-a.

Dodao je da stanje obrambenih priprema ukazuje na nužnost nastavka transformacije obrane u sustav upravljanja kriznim i hitnim situacijama, koji će biti primjerenije naravi suvremenih ugroza poput prirodnih i drugih katastrofa i potrebama hrvatskog društva i građana.

Post je objavljen 27.03.2008. u 18:52 sati.