Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Gruzija pozvala NATO da ne popusti pritiscima Rusije

Gruzijski ministar vanjskih poslova David Bakradze pozvao je u srijedu NATO da ne popusti pritiscima Moskve koja se protivi zbližavanju Gruzije Sjevernoatlantskom savezu.

- Popuštanje Rusiji nije politika koja može voditi do stabilne i sigurne Europe. U to ne vjerujem - rekao je David Bakradze nakon sastanka u sjedištu NATO-a s predstavnicima 26 zemalja članica.

Bakradze se došao zalagati za svoju zemlju nekoliko dana prije Sastanka na vrhu NATO-a od 2. do 4. travnja u Bukureštu gdje će se razmatrati kandidature Gruzije i Ukrajine za Akcijski plan za članstvo - MAP koji prethodi pristupu savezu.



NATO je trenutno neopredijeljen u vezi odgovora kojeg će dati Kijevu i Tbilissiju. Desetak zemalja, među kojima Njemačka, Francuska i Italija drže da za sada Gruziji ne bi trebali dati pozitivan odgovor jer tamo traje teška politička kriza koja je buknula u prosincu, a problem separatističkih teritorija Južne Osetije i Abhazije prijete stabilnosti zemlje. Ali Baltičke i zemlje središnje Europe podržavaju kandidature Gruzije i Ukrajine.

Post je objavljen 27.03.2008. u 14:02 sati.