Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Školarine na Sveučilištu u Zagrebu neopravdano poskupljuju

Uvjetna odluka o povećanju školarina za devet fakulteta donesena je na jučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, a konačna će se odluka donijeti tek za dva tjedna. Do tada se većina fakulteta obvezala još jednom preispitati odluke o višim školarinama. Pravni i Ekonomski fakultet neće odustati i ostaju pri tome da je zbog smanjenih sredstava iz proračuna za visoko školstvo jedini mogući način povećanje od šest do deset posto, kolika bi trebala biti i stopa inflacije kako su oni sami to procijenili i čime se pravdaju.

Na sjednici je sudjelovalo samo šest od 12 predstavnika studenata, tako da nisu mogli uložiti veto na odluku. Naime, potrebno je sedam glasova za blokiranje odluke, a prema riječima predsjednika Studentskog zbora Krešimira Bašića, najveći je problem u kašnjenju studentskih izbora koji su trebali biti raspisani još prije godinu i pol.

Dodao je kako su svi s donošenjem odluka odlučili pričekati do sljedeće sjednice, osim Pravnog fakulteta, čiji dekan Josip Kregar, kako kaže Bašić, tvrdi da su njegovi studenti za povećanje.

Na Pravu bi cijena školarine tako trebala iznositi 7800 kuna, umjesto dosadašnjih 7000, a prema riječima prof. Kregara, uvelo bi se oslobađanje od plaćanja za socijalno ugrožene te one koji postignu dobar uspjeh tijekom školovanja i na prijemnom.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa kažu kako nisu smanjena sredstva za visoko školstvo te da ne očekuju povećanje cijena školarine.- Profesor Kregar je rekao da se zauzima za stimuliranje izvrsnosti, a kako Ministarstvo nije smanjilo sredstva pitam se zašto uopće treba povećavati školarine - izjavio je državni tajnik za visoko školstvo Radovan Fuchs te dodao da se postavlja i pitanje prikazivanja prihoda fakulteta koji nepotrebno povisuju školarine.

Post je objavljen 26.03.2008. u 15:18 sati.