Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Don Chávez ponvno izabran za našeg Vrhovnog poglavara!!!


Dragi naši,

javljamo Vam svim radosnu vijest! Ovo jutro članovi 26.-tog Vrhovnog sabora salezijanske Družbe potvrdili su u prvom krugu glasanja Don Pascuala Cháveza Villanuevu kao Vrhovnog poglavara salezijanaca u slijedećem šestogodišnjem periodu 2008-2014.

Rođen u Real de Catorce, država San Luis Potosě u Meksiku 20. prosinca 1947. godine, Pascual Chávez Villanueva je bio učenik u “Colegio Mexico” u gradu Saltillo, gdje se njegova obitelj preselila te gdje se, upoznavši sa salezijancima, odlučio za redovnički poziv nasljedujući don Boscovsku karizmu.

Redovnički život je započeo novicijatom u Coacalcou, gdje je položio svoje prve zavjete 16. kolovoza 1964, a u Guadalajari vječne 1970. godine. Također u istom glavnom gradu države Jalisco bio je zaređen za đakona 10. ožujka 1973. godine te je 8. prosinca 1973. godine zaređen za svećenika.

1975. godine, nakon provedenih nekoliko prvih godina službe u zajednici za odgoj mladih salezijanaca u Chapaliti, odlazi u Rim na “Istituto Biblico” gdje diplomira 1977. na Svetom Pismu. Bio je docent i ravnatelj Teološkog instituta San Pedro Tlaquepaque od 1980. do 1988. te je bio izabran kao Provincijal provincije Meksiko-Guadalajara od 1984. do 1994. godine. Pri kraju svog mandata, započeo je doktorski studij biblijske teologije te je doktorirao u Salamanci, Španjolska 1997. godine.

Na 24.-ti Vrhovni sabor salezijanske Družbe, 1996. godine, bio je pozvan ne redovnim putem, već od tadašnjeg Vrhovnog poglavara don Juana Edmunda Vecchija kako bi postao regionalni savjetnik za Međuameričku regiju (Sjeverna i Srednja Amerika).

Trećeg travnja 2002. godine, tijekom 25.-tog Vrhovnog sabora, don Pascual Chávez Villanueva je, izborom u prvom krugu, postao deveti nasljednik don Bosca nakon što je don Vecchi umro u siječnju iste godine.

U prvom šestogodišnjem razdoblju, don Chávez dao je snažan naglasak u pronošenju salezijanske karizme na što autentičnijoj duhovnoj razini podsjećajući uvijek na one najpotrebnije kojima su salezijanci poslani u društvu i Crkvi. Mnogo su cijenjena njegova pastoralna pisma u kojima, osim onih gdje predstavlja posebna područja djelovanja Kongregacije, je ponudio za razmišljanje i produbljivanje teme o svetosti, Riječi Božjoj te redovničkom životu.

Također su mnogo cijenjeni i ostali pisani doprinosi kao i godišnje Pobudnice svim članovima salezijanske Obitelji; napose ovogodišnja koja je nastala kao odjek na poziv Pape Benedikta XVI. o nužnosti kvalitetnog odgoja.

Don Chávez si je nametnuo zahtjevnu zadaću posjetiti u svom prvom mandatu sve provincije i delegature Kongregacije, kako bi bio upoznat sa trenutnim stanjem svih dijelova Kongregacije te je svojim šarmom, smješkom i prisutnošću osnažio svima nadu u realizaciju don Boscovog odgoja mladih kao “poštene građane i dobre kršćane”. Tako je don Chávez posjetio i hrvatsku provinciju sv. Ivana Bosca krajem 2005. godine gdje se susreo s mladima, salezijanskim sjemeništarcima, kćerima Marije Pomoćnice te hrvatskim salezijancima.

Zbog njegovog iznimnog rada na polju redovničkog života, postao je članom Kongregacije za posvećeni život za vrijeme Pape Ivana Pavla II. Nakon što je bio član radnog tima teološke komisije, u 2006. godini je izabran za predsjednika Unije Vrhovnih Poglavara.

26.-ti Vrhovni sabor salezijanske Družbe koji se održava u Rimu, nastavlja s radom na pet tematskih područja te odabirom ostalih članova vodstva Družbe.

Mi ga i dalje imamo u svojim molitvama i zazivamo Božji blagoslov na njega, njegovo vijeće da i dalje dobro vode ovu Kongregaciju!




Post je objavljen 25.03.2008. u 18:30 sati.