Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Lieven: Trebamo se bojati prgavog Johna McCaina

Odnosi Moskve i Washingtona mogli bi se pogoršati ako se u studenom ove godine u Bijelu kuću useli republikanski kandidat za predsjednika John McCain, piše londonski Financial Times.

U tekstu profesora sa Sveučilišta Cambridge Anatola Lievena stoji da bi, ma kako to sada zvučalo nevjerovatno, za koju godinu Europa i svijet mogli se s nostalgijom prisjećati administracije Georgea Busha. Problematična su McCainova stajališta koja zagovara u svojoj ideologiji, njegova politika i nadasve njegov karakter, piše list.

On je konzervativni neokonzervativac, koji strastveno vjeruje u dominantno mjesto SAD-a na svjetskoj političkoj sceni, jer je, kako je svojevremeno rekao, "dokazano da su SAD najveća sila dobra u povijesti čovječanstva". Njegova obećanje da će Europa i Amerike više surađivati mora se uzeti s rezervom, piše Lieven.

Istovremeno, McCain gaji duboku mržnju prema Rusiji, uz pretjerane simpatije prema Gruziji i vraćanju Abhazije i Južne Osetije pod gruzijsku upravu. Zalaže se za izbacivanje Rusije iz Grupe 8 najrazvijenijih zemalja svijeta i što brže primanje Gruzije i Ukrajine u NATO. Ako pobjedi na predsjedničkim izborima, za vrijeme njegovog predsjedavanja SAD-om proširit će se NATO savez.McCain je, piše Anatol Lieven, neobično prgav - čak i njegovi prijatelji kažu da Amerika odavno nije imala predsjednika sličnog temperamenta.

Ma koliko bio ratoboran, George Bush je bio prilično oprezan u svojim odnosima s Rusijom, pa čak i s Kinom - možemo li se osloniti na Johna McCaina da bude isti takav, pita se Anatol Lieven u Financial Timesu.

Post je objavljen 25.03.2008. u 15:43 sati.