Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blyss

Marketing

Što biste vi napravili s 3 000 000 000 000 dolara?

Dobar dan dragi moji čitači (ako vas uopće ima), evo nakon mjesec dana udostojala sam se i ja ulogirati u svoj blog editor i objaviti novi post.
Svima koji slave Uskrs - nadam se da vam Uskrs znači više od bojanja jaja i šunke na stolu nakon duge korizme. Uskrs znači svijetlo, novi život, nova snaga… I tako dalje.

Ovaj mjesec sam bila poprilično zaposlena, budući da sam išla na četiri županijska natjecanja. Iz matematike, engleskog, biologije i fizike.

Prvo je bilo natjecanje iz matematike, 7. ožujka, u Slavonskom Brodu u OŠ „Vladimir Nazor“. Grozno sam riješila zadatke, samo jedan koji je bio čisto računski, i još sam uspjela pokupiti tri boda na drugim zadacima, pa sam tako ima 13/50 bodova, to jest 26%. Konkurencija je bila slaba, pa sam nekim čudom završila na trećem mjestu (od dvadeset tri). Moj prijatelj Emanuel je bio drugi, sa 14 bodova, a prvi učenik je imao 22 boda. (Brodsko-posavska županija je inače najlošija u matematici, heh)
Potom je slijedilo natjecanje iz engleskog, 13 ožujka, u Slavonskom Brodu, u gimnaziji Matije Mesića. Sa mnom je išla još jedna cura iz mog razreda, Iva. Obje smo riješile 73/100 i osvojile prvo mjesto (od petnaest), a uz to još i Oxford Advanced Learner's Dictionary, najbolji englesko engleski rječnik ikad!
Zatim je došlo natjecanje iz biologije, koje se održalo 14. ožujka u Novoj Gradiški, u mojoj školi, OŠ Ljudevit Gaja. Organizacija je bila dobra, jedino dok smo pisali testove, neki učenici su sjedili jedni do drugih, pa sam se ja tako našla do lika koji je bio na kraju prvi. Bila sam druga (od dvadeset tri) sa 61 bod, 81.3%, pa su mnogi bili uvjereni da sam varala, što naravno nije istina.
I na kraju je došlo natjecanje iz fizike, 18. ožujka, u Slavonskom Brodu, u OŠ Ivana Gorana Kovačića. Morali smo nositi svu silu pribora (za praktični dio natjecanja), pa pogledajte…bang

- plosnata baterija od 4.5 V
- 3 male žaruljice
- 3 grla za žaruljice
- dinamometar 2 N
- uteg mase 50 g
- voltmetar (10 V)
- ampermetar (1 A) ili dva univerzalna instrumenta
- 8 žica za spajanje
- 4 krokodilke
- trokut i ravnalo
- konac
- škare
- novi kolut ljepljive trake (selotejp)
- 4 jednake svijeće u limenom oklopu (tzv. grobne svijeće)
- laboratorijska čaša 250 ml
- plastelin
- termometar 0-50 C
- zaporni sat (štoperica)
- šibice
- milimetarski papir
- 2 plastične čaše 2dl
- plastična čaša 0.5 dl
- paketić pamučne vate
- 10 novčića po 1 kn

I ne bih se ja ljutila što sam morala to sve vući sa sobom, da se na kraju nije ispostavilo da nam skoro pola toga pribora nije ni trebalo! (označeno plavom bojom). Anyways, na kraju je moj prijatelj Emanuel bio prvi, a ja sam bila jedanaesta (od dvadeset) sa 33 boda, 44%. Ne sviđa mi se što kod organizacije svatko mora nositi svoj pribor, jer kod zadataka sa strujom, zbog otpora vodiča i ostalog pribora, odskakanje od točnog rješenja može biti veliko. Tolerira se pogreška od 10%, a ja sam zbog otpora svojih vodiča imala odskakanje od čak 33%.
Evo vam najlakši zadatak (iz teorijskog dijela) iz tog natjecanja.

Četiri jednake žaruljice spojene su na konstantan izvor napona kao što prikazuje slika.

Image Hosting by Picoodle.com

a) Poredajte žaruljice od najsjajnije do najmanje sjajne u sljedećim slučajevima (ako neka žaruljica ne svijetli, to jasno naznačite):

1) Prekidač P1 je otvoren i prekidač P2 je otvoren.
2) Prekidač P1 je otvoren, a prekidač P2 je zatvoren.
3) Prekidač P1 je zatvoren, a prekidač P2 otvoren.

b) Predajte sjaj žaruljice D od najvećeg do najmanjeg u slučajevima 1 - 3. Obrazložite odgovor što detaljnije!


Nakon svih ovih natjecanja, u četvrtom mjesecu, 13. travnja, čeka me krizma… (6 dana prije toga moj petnaesti rođendan sretan) Pitam se koliko mojih vršnjaka krizma znači više od novog mobitela, novaca i sl (ili možda novog Marshalla haha), koliko njih se krizma samo zato što misle da moraju, zbog svojih roditelja, koliko njih želi, i koliko njih je uopće spremno krizmati se? Žalosno je u što se krizma pretvorila i što je mnogi iščekuju kako više ne bi morali ići u crkvu… I nadam se da će jedna osoba nakon krizme odustati od svog nauma da ode u Ameriku na Crossroads i proda dušu vragu. XD

Možda se pitate (ali najvjerojatnije se ne pitate) čemu onaj naslov… Naime, na vijestima sam čula kako je SAD planirao na rat u Iraku potrošiti 100 milijardi dolara, ali da je dosad potrošio 30 puta više! I eto tri bilijuna dolara utrošeno za besmisleni rat, za razaranje i patnju, kako samih Iračana, tako i američkih vojnika. A zamislite samo koliko se korisnih stvari moglo s tim novcem napraviti. Možda da je Bush umjesto u rat, to uložio u razvijanje alternativnih goriva i izvora energije, možda bi ljudi već danas vozili vozila na električnu struju i vodik…
I kad smo već kod Busha... Kad sam rekla svojoj penfrendici iz Kalifornije da on dolazi u Hrvatsku, ona je rekla da pobjegnem i sakrijem se! Pa eto koristan savjet Zagrepčanima!
rofl

Post je objavljen 25.03.2008. u 15:04 sati.