Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/arabianhorses

Marketing

ARAPSKI KONJ

Prema legendi, prorok Alah stvorio je ovoga konja puhnuvši u šaku južni vjetar...U stvarnosti, zemlja njihovapodrijetla je Arapska pustinja, siromašna zemlja gdje trava niče samo zimi. Zbog teških uvjeta za život, ova pasmina postala je jako otporna. Pobjednik je u konjskim utrkama u trčanju na duge staze. Čistoću pasmine arapski konji duguju Beduinima koji su se pobrinuli da se čistokrvni arapski konji pare isključivo međusobno. Poslužili su za križanje mnogih drugih pasmina konja. Elegantan, profinjen, strastven i ponosan, arapski konj je inteligentan, živahan i snažni konj. Usprkos svojoj visini, nema narav ponija!

Podrijetlo
Arapski konj potječe iz Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka, pogotovo iz Egipta. Punokrvni araberi su konji koji pokazuju jasne značajke pasmine i potomci su konja uvezenih iz prije navedenih područja.

Visina
144-152cm

Boja
Arapski su konji najčešće kestenjavi, riđi, sivi i rjeđe vrani. Često imaju bijele oznake na nogama i glavi.

Karakter
To su iznimno inteligentni konji nevjerojatne izdržljivosti. Također su poznati po svojoj vatrenoj ćudi.

Izgled
Glava je posebna značajkaove pasmine:široko čelo, malena, elegantna njuška i konkavan profil. Malene, šiljaste uši gotovo se dodiruju, a oči su neobično velike i izražajne. Dojam izražajnosti pojačavaju velike, senzitivne nozdrve. Izvijeni vrat i relativno široka prsa tipični su za pasminu. Međutim noge mogu biti slaba točka pasmine. Arapski konji svoje repove drže u neobično visokom luku.

Namjena
Arapski se konji ponajprije smatraju atraktivnim i kvalitetnim jahaćim konjima, ali u nekim zemljama se koriste i za posebne utrke arabera. Pasmina se također koristi za poboljšanje ili oplemenjivanje drugig pasmina, i pružila je temelj za engleske punokrvnjake.

Kretanje
Ti su konji po gracioznom, lebdećem kretanju, što je posebno vidljivo u galopu. U kasu dolazi do izražaja rad rad koljena, a hod nije najbolja osobina te pasmine. Pokreti su skladni i gipki, ali ne osobito izdašni.

Posebne napomene
Ima pokazatelja da ova pasmina postoji više od 5000 godina. Mnoge današnje toplokrvne pasmine rođaci su arapskog konja-često to prekjo arapskog punokrvnjaka. U današnje se vrijeme arapski konji uzgajaju diljem svijeta.
Arapski je konj već stoljećima poznat po svojim golemim rezervama snage i sposobnosti podnošenja teških uvjeta u njegovim pustinjskim domovinama. Arapska legenda kaže da je Alah stvorio arapskog konja daškom južnog vjetra. Muhamed je nomadskim plemenima rekao neka pasminu ne mješaju krvlju drugih pasmina. Grčka legenda tvrdi da je Posejdon svojim trozupcem stvorio konja od morskih valova. No doista je istina da su ljudi još od drevnih vremena arapske konje smatrali posebnima. Premda je araber mišićav konj, uglavnom nije teži od 500 kilograma.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic







Post je objavljen 24.03.2008. u 09:43 sati.