Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Kurt Volker iznio velika očekivanja summita u Bukureštu

Sjedinjene Američke Države žele da kandidature Hrvatske, Albanije i Makedonije za članstvo u NATO-u budu što je moguće snažnije, kako bi se na Sastanku na vrhu u Bukureštu postigla suglasnost oko pozivanja sve tri zemlje u članstvo, izjavio je podtajnik za europske poslove u američkom State Departmentu Kurt Volker.

- Želimo vidjeti najsnažnije moguće kandidature tih triju zemalja, koje su marljivo radile ne svojim političkim, gospodarskim i vojnim reformama, i želimo vidjeti najveće moguće proširenje oko kojeg će se NATO suglasiti - rekao je Volker na tribini posvećenoj summitu u Bukureštu, koja je održana jučer u Nacionalnom press klubu u Washingtonu.

Volker je izrazio očekivanje SAD-a da će Grčka i Makedonija do summita riješiti spor oko imena, uz UN-ova posrednika Matthewa Nimetza. Podtajnik se nada da to neće biti prepreka pozivu Makedonije u članstvo Savezu. Volker, kojeg je predsjednik George Bush nedavno imenovao za idućeg američkog veleposlanika pri NATO-u, naglasio je da će SAD u Bukureštu podržati daljne približavanje NATO-u Ukrajine i Gruzije, čije su vlade zatražile uključivanje u MAP - Akcijski plan za članstvo.

Naglasio je kako je NATO potpuno spreman i sposoban održati mir i stabilnost na Kosovu, osigurati slobodu kretanja, zaštitu manjina i institucija, te najavio da će NATO na summitu jasno dati do znanja kako to namjerava činiti i ubuduće.

Kurt Volker je rekao da je razočaran prosvjedima kosovskih Srba u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Istaknuo je kako su to bili dobro organizirani i naoružani prosvjedi u kojima se na osoblje UN i KFOR-a pucalo automatskim puškama i tromblonima. Izrazio je žaljenje zbog ubojstva jednog ukrajinskog policajca UN-a.

Ponovio je protivljenje Washingtona o podjeli Kosova, uz ocjenu da bi to dodatno destabiliziralo i vodilo do daljnjeg nasilja u toj pokrajini. Naglasio je američku potporu misiji EU-a na Kosovu i najavio sudjelovanje SAD-a u toj misiji.

Jačanje misije ISAF-a u Afganistanu biti će jedna od središnja tema travanjskog summita, rekao je Volker te izrazio očekivanje da će članice dati značajne doprinose u dodatnim pokretnim snagama, pokretnim bataljunima, helikopterima i instruktorima za afganistansku vojsku i policiju.

Rumunjski veleposlanik u Washingtonu Adrian Vierita na tribini je naglasio da će summit u Bukureštu biti najveći summit u povijesti NATO-a, uz sudjelovanje 26 zemalja članica i 23 članice Partnerstva za mir.

- Za nas je to najveći događaj koji je ikada organiziran u Rumunjskoj. Mislim da su 24 šefa država potvrdila svoje sudjelovanje. Također i 26 šefova vlada i 87 ministara - rekao je diplomat Vierita.

Na skupu se očekuje više od 3.000 izaslanika i oko 3.500 novinara, te se provodi velika mobilizacija sigurnosnih i policijskih snaga, kao skupe pripreme kako bi se osigurala prava razina ugodnosti i komfora za veliki broj delegata. Na summitu će sudjelovati i američki predsjednik Bush, koji će uz sklopu petodnevnog putovanja boraviti i u službenim posjetima Ukrajini, Rumunjskoj i Hrvatskoj.

Post je objavljen 22.03.2008. u 22:02 sati.