Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lakeofire666

Marketing

10 najboljih električnih gitara

U vrtiću vam se još moglo tolerirati sviranje na teniskom reketu, nešto kasnije mogla je proći i tatina stara i raštimana akustična gitara, ali onda dolazi sudbonosni izbor svih gitarista – prava električna ili zračna gitara.

10. Yamaha Pacifica 112
OK, ova je Yamaha sada već stara preko 10 godina i nije u istoj ligi s ostalom devetorkom, ali ima jednu određenu prednost – uvjerljivo je najjeftinija. Japanska megakompanija uzela je Amerikanca Richa Lasnera, koji je napravio par manjih promjena na klasičnom Stratocaster tijelu, stavila pristupačnu cijenu i od Pacifice 112 napravila model koji se već cijelo desetljeće izuzetno dobro prodaje.

Ciljna skupina: ekipa koja je tek nedavno ušla u garažu i počela vježbati.

9. Gibson 175
Ako ste siromašni početnik i ovo vam služi kao pomoć pri kupnji prve gitare, prestanite odmah čitati. S Gibsonom 175 počinju gitare za koje prosječni građanin Hrvatske mora raditi od nekoliko mjeseci do godinu dana. Ovo je Gibsonov najuspjeliji model sa šupljim tijelom koji se bez prekida proizvodi od 1949. do danas. Najčešće se vidi u rukama jazzista, ali je cijene i rockeri, pa je tako Steve Howe spavao s njom u krevetu za vrijeme prve turneje svog benda Yes po Americi.

Ciljna skupina: Mario Igrec iz Cubisma.

8. Rickenbacker 360-12
Kada je u filmu 'A Hard Day's Night' vidio (i čuo) Georgea Harrisona kako raspaljuje uvodni akord u istoimenoj pjesmi na svom 12-žičanom Rickenbackeru, mladi Jim McGuinn je odmah bacio svoju akustičnu gitaru. Prešao je na Rickenbackera, promijenio ime u Roger McGuinn, osnovao Byrdse i rodio se folk-rock. Ostalo je legenda, baš kao i ova gitara.

Ciljna skupina: pop bendovi željni zveketavog i punog zvuka.

7. Gibson Korina Flying V Reissue
U pokušaju da konkurira Fenderu koji je požnjeo silan uspjeh tadašnjim novim modelom, Stratocasterom, predsjednik Gibsona Ted McCarty se za pomoć obratio grupi umjetnika da mu dizajniraju novu liniju 'modernističkih' gitara. Rezultat su bila tri radikalno (za tadašnje vrijeme – prije 45 godina) oblikovana modela: Flying V, Explorer i Moderne. Pokazali su se ipak ispred svog vremena i nisu se dobro prodavali, no danas se neki od 120 tada proizvedenih komada prodaju do 75.000 dolara. Provjerite ormare, možda se obogatite.

Ciljna skupina: metalci i svi ostali dugokosi gitaristi koji se na sceni skinu do pasa.

6. Paul Reed Smith Custom 24
Ovo je masno ishvaljena gitara za koju pričaju kako je prva koja je uspjela spojiti najbolje strane Gibson Les Paula i Fender Stratocastera. Sada je ovaj Paul Reed Smith prerastao takve usporedbe i sam postao klasika. Ako vam mama radi kao blagajnica u trgovini i prima nekih 2.500 kuna mjesečno, zamolite je da vam pokloni svoju godišnju plaću i postat ćete ponosni vlasnik ovog bisera.

Ciljna skupina: Bivši reperi koji kreću u osnivanje nu-metal benda

5. Gibson Dot 335
Gibson 335 je navodno bio omiljeni model Teda McCartyja, predsjednika Gibsona, no taj podatak je toliko nevažan da smo ga jednostavno morali uvaliti ovdje. Važnije je kako je taj model koristio Chuck Berry, jedan od ljudi koji su proslavili rock'n'roll, a kombinacija šuplje/punog zvuka koji daje 335 jedan je od najpamtljivijih zvukova rocka.

Ciljna skupina: debeli crnci koji sviraju blues i mlađarija koja se ufurava u rockabilly.

4. Gretsch 6120 Nashville
Ono što je 50-ih bio Cadillac među automobilima, to je bio i ovaj model Gretscha među gitarama. Blještave divlje boje i elektronika kakve do tada nije bilo na gitarama privukli su sve gitariste koji su nosili kokotice, a od ostalih su je prigrlili country legenda Chet Atkins, Duane Eddy, Eddie Cochran i, nešto kasnije, rockabilly majstor Brian Setzer iz Stray Catsa.

Ciljna skupina: pravi poznavaoci i oni koji žele Gibson 335, ali su kratki za 1.000 kuna.

3. Fender American Vintage 52 Telecaster
Pola stoljeća stara daska s pickupima koju se složio Leo Fender do dana današnjeg je ostala uzor za sve električne gitare. Slijedeći geslo bauhausa (pokreta, a ne benda) da oblik slijedi svrhu, ova je 'radnička' gitara bila omiljeno oružje pravih rockera, od Keitha Richardsa do Brucea Springsteena. Iako je kasnije napravljena hrpa ljepših gitara, Telecaster se još uvijek dobro drži i može ga se vidjeti na pozornicama širom svijeta.

Ciljna skupina: rockeri svih boja i oblika.

2. Gibson R9 Les Paul
Uspjeh prve Gibsonove gitare od punog drveta je takav da ime Les Paul većinu odmah asocira na gitaru, a tek mali dio sjeti se pop gitarista po kojem je nazvana. No nije sve od početka tako izgledalo. Gibson je 1961. zbog jadne prodaje sasvim prekinuo proizvodnju Les Paula, ali se sve promijenilo kada ju je tadašnji gitaristički bog Eric Clapton uključio u Marshall pojačalo. Trenutak kasnije su svi željeli posjedovati svoj primjerak i Les Paul je do danas ostala gitara na koju čovjek pomisli kada čuje ime Gibson. R9 je reizdanje kojim će se smrtnici najbliže približiti originalu iz 50-ih.

Ciljna skupina: naivci koji misle da im puko posjedovanje ove gitare i Marshall pojačala garantira svjetsku gitarističku slavu.

1. Fender American Vintage '57 Strat
Ako je Les Paul ono na što pomislite kada čujete ime Gibson, onda je Fender Stratocaster sigurno stvar na koju pomislite kada netko kaže 'električna gitara'. S tri pickupa, ugrađenim tremolom i ergonomičnim tijelom, Stratocaster je gitara koju već 50 godina bezuspješno pokušavaju imitirati i prestići proizvođači električnih gitara.

Na Stratocasteru su svirali zbilja svi, od Hanka Marvina, Hendrixa, Coodera pa do gitarista današnjice kao što je Albert Hammond iz The Strokesa. Naravno, kada se govori o Stratocasteru ne može se zaobići već spominjani Eric Clapton kojem je to ipak bio glavni komad opreme. 'Nitko ne može smisliti bolji dizajn za električnu gitaru. Stratocaster je dobar koliko to električna gitara može biti', rekao je Clapton nakon aukcije na kojoj je njegov Stratocaster korišten na snimanju 'Layle' prodan za skoro pola milijuna dolara.

Da, stoji da je danas Clapton dosadan kao smrt, ali to se nikako ne može reći za Stratocaster, koji i sada uvjerljivo pobjeđuje na izborima za najbolju električnu gitaru. 1957. godište je naš izbor, ali tu se skoro ne može pogriješiti.

Ciljna skupina: svatko tko je ikad poželio električnu gitaru.


Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 22.03.2008. u 17:05 sati.