Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framacrikvenica

Marketing

Veliki petak - dan Kristove muke

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Veliki petak je dan spomena Kristove muke i smrti. Jedini dan u godini kada Crkva ne slavi Euharistijsko slavlje.
U liturgiji se koristi crvena boja-boja mučeništva i nadasve pobjede, čime se želi reći da ovaj dan nije dan tuge, već dan razmatranja Isusove smrti koja je izvorište našega spasenja. Liturgija započinje vrlo jednostavno i skromno, bez nekakvih uvodnih obreda, već gestom klečanja ili prostracije.

Liturgija se dijeli na tri dijela: 1.Tzv. liturgija Riječi, gdje nam čitanja pružaju jednu usmjerenost prema spoznanju Kristove muke u liku Sluge Gospodnje. Nakon toga slijedi pjevanje evanđeoskog izvještaja o Muci iz Ivanovog evanđelja, te se služba riječi zaključi sveopćom molitvom (molitvom vjernika).
2.Ovaj dio obilježen je klanjanjem križu, koji s jedne strane simbolizira drvo kao nositelja smrtnog ploda, a s druge strane kao drvo koje nosi plod života.
3.Posljednji dio je sveta pričest, obred započinje molitvom "Oče naš", nakon koje slijedi sam čin pričesti. Nakon pričesti mole se dvije molitve-popričesna koja zahvaljuje za život, darovan smrću i uskrsnućem Kristovim, te molitva nad narodom nakon koje se narod u miru razilazi.

Zato dragi moji, budimo zahvalni Kristu što je prošao svu tu muku kako bi nas spasio i pokazao nam put k spasenju. I pokušajmo mu to vratiti na način da što više volimo jedni druge, ne samo one bližnje već i one koje ne poznajemo a i one koji nam se "ne sviđaju", i pokušajmo barem malo manje griješiti, jer Ga je baš taj naš grijeh osudio na smrt.
BVB

Post je objavljen 21.03.2008. u 21:23 sati.