Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rant

Marketing

Istrakon, 28. - 30. 03. 2008., Pazin

Pa kaže:

Glavna tema Istrakona ove godine je „Mistični Egipat“, glavni dirigent, koordinator Žarko Zidarić – Metak, a počasni gost John Antony West, jedan od 5 najslavnijih svjetskih alternativnih egiptologa.


Ako se pitate kakve veze egiptolog ima sa znanstveno-fantastičnom konvencijom, no znajte da niste sami u svemiru. smokin Ako vam je do esefičnog, oduševljenje vas vjerojatno i nije preplavilo, no ne očajavajte. namcor

Jer ako vam je primarna zabava, Istrakon je dobar izbor. party Ako ste u blizini i ne znate što bi sa sobom, svakako svratite. fino Dobrog društva uvijek ima, a Pazinjani su već nadaleko poznati domaćini i partijaneri u domaćim SF krugovima.

Zanima vas li hrvatska znanstvena fantastika, tandem Davor Šišović Bookaleta & Boris Švel, urednik Parseka na Istrakonu vode legendarni okrugli stol o hrvatskom SF-u. (Subota, 15:00, Dungeon)

Legendarni ne velim bez veze: u pretpotopno doba dok je zagrebačka SFera svoje sastanke utorkom i svoju godišnju konvenciju SFeraKon održavala na Pešćenici, okruglim stolom poluironično su nazivali noćne razgovore o domaćem žanru kojima su popunjavali vrijeme do prvih jutarnjih tramvaja. Kako su se i SFera i SFeraKon preselili, a Hrvatska ispunila ogromnim brojem automobila, ti razgovori o domaćem SF-u, iako nisu zamrli, pali su u drugi plan. Oživio ih je i na neki formalizirao Davor Šišović na Istrakonu 2004. Hrvatski će fandom taj okrugli stol pamtiti po velikoj posjećenosti, gostovanju doajena hrvatskog SF fandoma Krste Mažuranića i tome što je za dobrih nekoliko sati prekardašio dodijeljeno mu vrijeme, a ja po bezglavoj vožnji da na isti stignemo na vrijeme, po tome što sam tamo upoznala Krstu Mažuranića i Milenu Benini, te po osjećaju vječne zahvalnosti Bookaleti koji je nakon 3 i pol sata konačno napravio break za WC i cigaretu smokin.

Davor Šišović Bookaleta i SFeraš Boris Švel na tom su okruglom stolu kliknuli (mislim da su se možda poznavali od ranije, a možda i ne) te su se nekoliko tjedana kasnije našli kao kao voditelji okruglog stola na SFeraKonu 2004. Tako se rodila nova tradicija - okrugli stol koji vodi ovaj tandem ide svake godine od tada, i to dvaput godišnje. Tema rijetko manjka, kao ni sukobljenih mišljenja .

Okrugli stolovi legendarni su iz niza razloga: informativni su na toooooliko razina - hoćeš pregled domaće SF književnosti, hoćeš kratki uvod u naš fandom, hoćeš svađanje i prepucavanje i uzburkane duhove; prava milina!

No, meni je jedan najdraži - onaj konstruktivni. Recimo: Na SFeraKonu 2004 puno se jadikovalo oko stanja domaće znanstvene fantastike, mnogo se govorilo "trebalo bi - mogli bismo". Dvojici iz publike to je dopizdilo. Svaki je od njih, slušajući žustre argumente, prepucavanja i polemike prisutnih, zaključio da je očito sada izvrsno vrijeme da netko nešto i napravi. Ako se ne varam, Tomislav Šakić je prvi otišao razgovarati s Darko Macanom, a petnaest minuta kasnije učinio je to i Aleksandar Žiljak. Obojica su mu kao nadklaniku predložili antologiju hrvatskog SF-a, Macan ih je upoznao i dvije godine kasnije rodila se Ad Astra - Antologija hrvatske znanstvenofatantastične novele 1976. - 2006. A rodio se i uspješan domaći urednički dvojac u žanru: Tomislav i Aleksandar nisu nakon Antologije posustali, pokrenuli su i hrvatski književni časopis za znanstvenu fantastiku Ubiq, u kojem su otvorili prostor za dužu hrvatsku prozu i za hrvatsku kritiku znanstvene fantastike, nešto što su Šišović i Švel često potezali na svojim okruglim stolovima.

Istrakonsku satnicu možete vidjeti ovdje.njami

Post je objavljen 27.03.2008. u 09:37 sati.