Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Mirta



Mirtu je odabrala naša blogerica nije otok
Mirta potječe sa istoka, a u mediteranske zemlje prenijeta je već u prethistorijsko doba. U antičkih naroda ta je lijepa aromatična biljka bila, kao i lovor, sveta i osobito cijenjena. Često se i kultivirala. Samonikla raste samo po sunčanim i toplim obalnim područjima, jer je osjetljiva na hladnoću. Biljka cvate u srpnju i kolovozu bijelim i nježnim mirišljavim cvijetovima sa 5 latica i mnogo prašnika. Plodovi su plavo- crne mirišljave bobe, koje sazrijevaju u studenom. Mirtine bobe imaju ugodan, slatkast, aromatičan i ponešto smolast okus.
Slavu" je, zbog lišća bogata eteričnim uljima, ponajviše stekla u industriji parfema. Narodno joj je ime mirta, mrta, mrtva, mrča, mrčela, mrtvina, murta... Do stanovite zabune može doći jer se u Dalmaciji pod istim imenom (murtela, murtila) označava jedna druga (začinska) biljka, također ugodna mirisa - "bosiljak"
Stari Atenjani jeli su ih svježe, a kao začin i digestiv upotrebljavali su ih u starom Rimu.
Mirta voli obilje sunca i svjetla.
Ona je mediteranska biljka, u anticko vrijeme od nje su pripremali kozmeticke preparate,a danas na Sardiniji pripremaju poznatu rakiju od njenih plodova.
Mirta je simbol besmrtne ljubavi. Prema legendi Venera je zavodila Adonisa pod grmom mirte, a u grčkoj mitologiji povezuje se s Afroditom. Venera je na slikama često prikazivana s vijencem mirte na glavi.
Rimske kurtizane kitile su se mirtom.
Prvog dana travnja Rimljanke su se družile u muškim kupkama rimskih termi okićene mirtinim vjencima. Predaja kaže da mirta neće niknuti ako je ne zasadi žena.
Mirisi su imali neobično važnu ulogu u hebrejskim obredima.
Tri kralja su malom Isusu na poklon donijeli mirtu, zlato i tamjan.Mirta je prepoznata i na Torinskom platnu kao osnovni sastojak mirisa kojima je bilo pomazano Isusovo tijelo prije polaganja u grob.




Post je objavljen 20.03.2008. u 22:07 sati.