Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Jedno ubojstvo i nekoliko sasvim male djece

Image Hosted by ImageShack.us

Debbie Carlos

Jednom tjedno o Česima i češkim zbivanjima.
Prošli tjedan sve nas je zaokupila tragična priča o nestaloj Ireni Neffovoj, 28-godišnjoj ženi i majci male djevojčice koja je 24.2. u prijepodnevnim satima otišla na vježbanje u fitness centar Andjel u koji pak nikada nije stigla.
Prvi sam članak, odnosno obavijest o njenom nestanku pročitala na Expatsima. Očajni muž tražio je pomoć znanih i neznanih da mu se ženi uđe u trag.
Onda se ispostavilo da je Neffova kćer vrlo poznatog češkog publiciste i SF pisca Ondreja Neffa, pionira Interneta u Češkoj koji je svoj on-line dnevnik "Nevidljivi pas" također maksimalno angažirao u cijeloj stvari tako da smo slučaj nestale žene doslovce pratili iz sata u sat.
Kako to statistički obično biva, prošloga se tjedna ispostavilo da ju je ubio naravno muž, i to noć prije navodnog nestanka, premlatio i udavio električnim kablom, a onda je zakopao negdje u šumama središnje Češke. Otac Neff bio je kod kuće kada je muž Robert Novak Neff u pratnji policije došao doma po lopatu s kojom je ženu zakopao. Kao brižan otac, Novak je osamnaestomjesečnu kćer valjda vozio sa sobom u noćnu smjenu.
Prestrašno!

Pajo poznaje ludog Novaka koji je po vjenčanju s Neffovom uzeo njezino prezime. Kaže da ga je upoznao ranih devedestih u art krugu oko bivše mu ljubovce i tvrdi da ga je već onda resila reputacija "čudaka". Navodno je bio članom dosta iritantne skupine "dečkih" oko duhovnog lidera Tomaša M, koji je svojevremeno hodao s Veronikinom bliskom prijateljicom pa smo saznali da Tomaš nemere drugačije do li u guzu + bijaše pravo mizogeno prase koje nema hrabrosti 'izaći' već mrzi žene, što sve skupa dodatno garnira ovu današnju strašnu priču o ubojstvu, prethodnom premlaćivanju i sustavnom maltretiranju koje Irena nije bila spremna povjeriti ni ocu ni starijem bratu, ali je nešto od svega povjerila prijateljima. Sve skupa koma!
Cura se nakon osam godina vratila iz Amerike gdje je radila kao konobarica i studirala grafički dizajn. Kada je diplomirala, Ameri je poslali doma, tu na prvom poslovnom intervjuu za češku ELLE naleti na kretena, zaljubi se, već nakon nekoliko mjeseci hoće ga ostaviti, ali onda mu daje još jednu šansu i ostaje trudna! Bingo! Djed po majci daje njoj i sedam godina starijem bratu viletinu u rezidencijalnoj praškoj četvrti gdje se useljava Novak nakon brzopoteznog vjenčanja koje nikome nisu najavili. Rađa se mala, no već tijekom trudnoće Irena se povjerava bratu da ju je strah da će joj se nešto dogoditi te ga moli da se pobrine za nećakinju. Od prijatelja i iz liječničkog kartona saznajemo da ju je mlatio squash reketom još kao trudnicu. Kasnije ga jednom skoro izbaci iz kuće, no Robert nagovori brata da ovaj pak nagovori sestru da ga ostavi kraj djeteta. Brat je fotoreporter Mlade Fronte, non-stop putuje i nema ga u Pragu, nema pojma što se doma događa iako ih je po noći nekoliko puta čuo kako se svađaju. Kada je sestru pitao tuče li je muž, ova je rezolutno odgovorila: "Ne".

E, sad. Čitam ja intervju sa starim Neffom i ne mogu vjerovati kako se drži. Miran, razuman, kaže da žali zeta jer je uništen čovjek, žali njegove roditelje koji su 'pristojni ljudi', želi se posvetiti unuci koju namjerava odgajati sa sinom i prijateljicom (Neff je udovac), kako je mala Domenika sada njihova budućnost i jedina osoba koja ovu obitelj može spasiti. Kužim ja da smo svi mi, hvala na pitanju, različiti, da reagiramo drugačije, da se različito nosimo s tugom i gubitkom, ali meni je Neff ipak nekako prescenaristički miran, budistički izbalansiran, možda još uvijek nije u potpunosti svjestan što se zapravo dogodilo, da mu je kreten sadistički ubio dijete, ali nekako intuitivno slutim da će stari Neff priklati Novaka kada ga za nekoliko godinica puste iz zatvora, izmjerit ga lopatom, uzeti mu kroj! Ili to iz mene ključa vrela balkanska krfca??? Ne znam, ne znam, ne znam. Mala je djevojčica ostala sama, a Neffove sada čeka sudska bitka o skrbništvo... Pre-fakin-strašno!

Za kraj, lijepa vijest.
Češki policjoti moraju na poduku kako poroditi majku i dijete, jerbo su najčešće oni ti koji se prvi nađu uz nesretnicu koju trudovi zadese mimo plana i programa.
Praktična obuka počela je u rađaoni u Apolinarskoj bolnici, a igrom slučaja malena je no probrana ekipa nazočila porodu donedavne češke misice! Juhuuuuu!!!!

PS. Javila mi bivša susjedka da je danas dobila jednomjesečnu posvojenu kćer. Ona i muž čekaju na usvojenje već četiri godine, a danas ih nazvali i naredili: "Dolazite odmah! Imamo dijete!". Jurim u nabavku robice, flašica i inih bakrača! Baš sam sretna!


Post je objavljen 20.03.2008. u 14:23 sati.