Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vibbi79

Marketing

GRADONAČELNIK ŠKORO

Nisam pisao predugo. Kao i obično. Više se ne bi smio ni zvati blogerom. Ispalo je da kada sam zadnji put pisao blog, zvali su me iz Slobodne i pitali za intervju. Intervju sam dao, novine stoje negdje na dnu police, a ako nekoga interesira, pogledajte ovdje.

Uglavnom, evo jedan kratki osvrt na našu političku scenu. Radi se o budućoj vlasti u Osijeku. Nakon 3. pokušaja. U Osijeku nisam nikad bio, ali politiku razumijem i stranke poznajem.

Malo matematike za početak. Prikazana brojka je broj vijećnika od ukupno 25.

HSP 9
HDSSB 6
HDZ 5
SDP 3
HNS(+HSU+Zeleni) 2


I sad malo matematike. Dakle za Vlast treba 13 stolica. Nitko ne može toliko sam skuptiti, a nakon što je Sanader zabranio Škori da se petlja s Đapićem (jer nakon parlamentarnih izbora Sanaderov je cilj do kraja uništiti HSP), Dapić igra na kartu SDPa i HNSa. Samo sa SDPom ne može, treba mu i 1 od 2 komada HNSa (postoji mogućnost da umirovljenici izdaju HNS, ali su oni izjavili da to ne dolazi u obzir). SDPovci su spremni na sve pa čak i na Đapića samo da se ne mora ponavljati agonija novih izvandrednih izbora. HNS je izjavio je opcija s HSPom moguća ali uz uvijet da to bude tehnička vlada do novih redovnih izbora za godinu dana, u kojoj Đapić neće biti gradonačelnik.

S druge strane, Glavaš bi sa Škorom, a i Škoro s njim, ali i njima ovoj kombinaciji fali još 2 stolice. Kako sad odjednom ljuti neprijatelji zaejdno? HDSSB je glasao za proaračun i za supenziju ZERPA, pa je već očito da je Glavaš pušten iz zatvora da bi Sanader imao "tihu koaliciju" s HDSSBom.

Zaključak je vrlo jednostavan. HNS odlučuje tko će biti gradonačelnik i upravo je ta fotelja najveće pitanje. HNSovci su rekli su neće Dapića za gradonačelnika iako bi mogli u koaliciju s njim. Upravo je ta fotelja pravi razlog zašto se Đapić nije uspio dogovoriti sa Škorom, jer ga ni Škoro nije htio za gradonačelnika. Škoro želi bit gradonačelnik a Glavaš ga je otvoreno podržao. Dakle HNS bira: Dapić ili Škoro. Kkad malo bolje pogledamo, već su izabrali. Budući gradonačelnik je HDZovac Miroslav Škoro koje su podržali Glavaš i HNS.

I za kraj još malo matematike. 5 od 25 vijećnika nisu desno orijentirane stranke. Drugim riječima, 80% glasača su za HDZ ili za njegove bivše članove predvođene Glavašom, ili za stranku koja ima jednog saborskog zastupnika. Zar to nije velika pobjeda HDZa, pogotovo imajući na umu zadnji dogovor Sanader-Glavaš. Još je veća ironija što će HNS kao lijeva stranka, upravo dovesti Sanaderovog čovjeka na vlast u gradu. Osiječani, što se desilo?


Post je objavljen 20.03.2008. u 11:09 sati.