Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Rastu školarine na Sveučilištu u Zagrebu – fakulteti se pravdaju inflacijom!

Nezadovoljni svotom koju je država u proračunu izdvojila za financiranje visokoga školstva, devet zagrebačkih fakulteta odlučilo je na jesen povisiti školarine.

- Osim za plaće koje su nešto porasle, svi su drugi troškovi ostali na istoj, ako ne i nižoj razini nego lani. Nama nije preostalo ništa drugo nego da predložimo povećanje školarina - rekao je dekan Filozofskog fakulteta prof.dr.sc Miljenko Jurković.

Istaknuo je da je Filozofski fakultet u nove iznose školarina ukalkulirao samo inflaciju pa bi nova cijena koju će od jeseni plaćati studenti umjesto 6000 trebala iznositi 6500 kuna. Nužno je pri tomu napomenuti kako se studenti Filozofskog fakulteta ne mogu osloboditi plaćanje školarina bez obzira na uspjeh tijekom školovanja.

Na Pravnom fakultetu najviša cijena školarine koju bi plaćali studenti umjesto dosadašnjih 7000 iznosila bi 7800 kuna. Prema riječima dekana prof.dr.sc. Josipa Kregara fakultet je donio odluku da se od ove godine plaćanja školarine oslobode samo studenti primatelji dječjeg doplatka I. kategorije.

Školarine će uz Filozofski fakultet i Pravni fakultet povisiti i Grafički, Prehrambeno-biotehnološki, Šumarski, Edukacijsko-rehabilitacijski i Tekstilno-tehnološki fakultet. Najveći rast cijena sa 2000 kuna na čak 7000 zatražio je Tekstilno-tehnološki fakultet.

Podsjećamo da se je Društvo Konzument osvrnulo na stanje u obrazovnom sektoru u sklopu svog temeljnog dokumenta za 2008. godinu, "Konzumentov iskorak 2008.". U dokumentu je o visokom obrazovanju napisano slijedeće: "Visoko obrazovanje mora biti dostupnije. Školovanje na institucijama koje je osnovala država mora biti besplatno, pokriveno stipendijama ili kreditima koji će se vraćati radom u područjima od posebne državne skrbi. Obrazovanje u takvim institucijama ne može i ne smije biti ograničeno financijskim statusom građana".

Cjelokupni dokument "Konzumentov iskorak 2008." Možete pročitati na Internet stranici Konzumenta, www.konzument.hr.

Post je objavljen 20.03.2008. u 11:22 sati.