Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

I predsjednik Bush daje podršku Gruziji

Američki predsjednik George Bush u srijedu je u svojoj rezidenciji primio gruzijskog kolegu Mikhaila Saakashvilija, te je izrazio snažnu potporu SAD-a uključenju Gruzije u Akcijski plan za članstvo u NATO-u - MAP na travanjskom Sastanku na vrhu Saveza u Bukureštu.

- Vjerujem da je za NATO korisno članstvo Gruzije, i za Gruziju članstvo u NATO-u. To je poruka koju ću uskoro ponijeti u Bukurešt - izjavio je Bush u Ovalnom uredu.

Washington jer najavio da će na summitu NATO-a u Bukureštu koji će se održati od 2. do 4. travnja, tražiti konsenzus saveznika oko poziva u članstvo za Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju te uključenje u program MAP za Gruziju i Ukrajinu.

George Bush je rekao da su razgovarali o potrebi miroljubivog rješavanja sukoba uz priznavanje teritorijalnog integriteta i suverenih granica Gruzije. Posebno je naglasio veliki doprinos gruzijskih vojnika u koalicijskim snagama u Iraku.

Gruzija, crnomorska država između Rusije i Turske sa 4,7 milijuna stanovnika i površinom od oko 70.000 četvornih kilometara, od uspostave neovisnosti 1991. suočena je sa separatističkim težnjama svojih odmetnutih pokrajina Abhazije i Južne Osetije.

- Hvala vam za nepokolebljivu podršku našoj slobodi, demokraciji, teritorijalnom suverenitetu i zaštiti granica Gruzije, kao i za aspiracije Gruzije za NATO - zahvalio se gruzijski predsjednik. Ono što ste učinili za cijelu regiju, jako će se pamtiti, kaže Saakashvili, pamtit će se kao revolucionarna promjena načina mišljenja, okoline, davanje prilike narodima koji nikada ranije nisu mislili da mogu dobiti takve mogućnosti i prilike.

Post je objavljen 19.03.2008. u 23:24 sati.