Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pisacuspon

Marketing

Umro Arthur C. Clarke

Veliki pisac znanstvene fantastike i osoba koja je postavila prekretnice u tom žanru umro je danas u Šri Lanki.

Image Hosted by ImageShack.us

Clarke je tvrdio da je kao mladić volio gledati nebo. Bio je jako zainteresiran za znanost, i tijekom II. Svjetskog rata radio je na tad revolucionarnom izumu- radaru. Nakon rata, studirao je matematiku i fiziku i odselio se na daleku Šri Lanku. Pisao je kratke priče u kojima je miješao mistiku i religiju s dalekom budućnosti i tehnologijom. Prema njegovoj priči "The Sentinel" nastao je jedan od najpoznatijih filmova današnjice "Odiseja u svemiru:2001".

Zanimljivo je da je Kubrick nagovorio Clarka da napravi roman od svoje priče, a usporedno s pisanjem došlo je i do scenarističkog znoja pred papirom tako da su roman i film izašli praktički u isto vrijeme. Film je i danas kontroverzan radi svoje dramaturgije u kojoj četvrtinu filma čine prizori iz kamenog doba, da bi posljednje tri četvrtine bile smještene u dalekom svemiru gdje se čovjek suprotstavlja umjetnoj inteligenciji.

Nastavak, "Odiseja 2010: godina kada uspostavljamo kontakt", bila je uspješan ogled s Hladnim Ratom, mada nije smatran tako važnim u povijesti filma kao prethodnik. Prema posljednjem romanu "Posljednja Odiseja:3001" nije napravljen film, ali niti roman se ne smatra velikim uspjehom.

Uskoro se očekuje snimanje filma "Sastanak s Ramom", ali nažalost jedno će sjedalo biti prazno na premijeri.

Specifičnim stilom, ali i smislom za ravnotežu tradicije i novog- Clark je obilježio književnost i film 20. stoljeća. Njegovi romani trebali bi biti na polici svih ljudi budući da je svojim renesansnim talentom svakome podario nešto. Fizičarima maštu, piscima svemir, teolozima pitanja, čitateljima užitak....




Post je objavljen 19.03.2008. u 14:40 sati.