Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zivjetisfibromialgijom

Marketing

Depresija

Iako je FM opisana još prije 150 godina, tek se posljednjih desetak godina o njoj ozbiljnije govori. Pošto je još uvijek nemoguće dokazati njeno postojanje opipljivim, egzaktnim medicinskim metodama, događa se da nakon pretraga bolesnik dobije dijagnozu depresije. Često se pacijentu obrazlaže da su njegovi bolovi i umor rezultat depresije.

I tu bismo sada mogli diskutirati o tome, što je bilo prvo - kokoš ili jaje.

Naime, nepobitna je činjenica da i depresija može uzrokovati kroničan umor i bolove, ali je isto tako činjenica, da mnogi pacijenti koji boluju od FM, godinama živeći u neprekidnim bolovima i u stanju stalnog i trajnog umora, s vremenom postanu anksiozni i depresivni.

Voljela bih vidjeti čovjeka koji dvadesetak ili više godina živi s bolovima i nizom drugim zdravstvenih tegoba i nije depresivan!

Bol i umor nisu prirodno i normalno stanje čovjeka. Ako predugo traju, nepovratno ostavljaju traga na čovjekovoj psihi i veoma lako se može dogoditi da se pojavi depresija. Toj vrsti depresije se kaže reaktivna ili posljedična depresija i iako je po svojim simptomima jednako ozbiljna i teška kao što je to primarna depresija, ipak se bitno razlikuju po svom nastanku.


Post je objavljen 18.03.2008. u 19:09 sati.