Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/svijetbiljaka

Marketing

Narcisa

Danas je Cvjetnica i meni radna nedjelja. Dan je baš po mom ukusu, prekrasan, sunčan i vjetrovit s velikim bijelim oblacima koji jure nebom. Šteta je što danas moram raditi, ali čim završim s poslom odjurit ću negdje da barem par sati uživam u mirisu proljeća, zelenoj travi, rascvjetalim voćkama i posebno narcisama. Narcise su uskrsni cvijet i danas ću pisati o njima.

Image and video hosting by TinyPic

To su narcise iz mog naselja. Ovo je prvi puta u trideset godina da je u kamene žardinjere posađeno cvijeće i to se moralo ovjekovječiti.

Biljka je dobila ime po lijepom mladiću Narcisu iz starogrčke mitologije. Ima puno verzija tog mita pa ih neću ovdje spominjati jer svaka verzija govori o istom. Zapravo je to moralna priča u kojoj su ponosnog i bezosjećajnog Narcisa kaznili bogovi zbog neuzvraćene ljubavi a na mjestu pogibije niknuo je prekrasan cvijet koji je po njemu dobio ime.
Image and video hosting by TinyPic

Ovo je trubasta narcisa sa moga balkona.

Narcisa ili sunovrat (Narcissus) je lukovičasta bljaka i samoniklih u prirodi ih ima oko 50 vrsta koje potječu iz Europe, sjeverne Afrike i Japana. Samoniklo rastu u Engleskoj. Prvu nedjelju u mjesecu aprilu Englezi nazivaju narcisnom nedjeljom, Daffodil Sanday. Tog dana dolaze ljudi sa svih strana u malo mjesto Dymock u čijoj okolici narcise rastu tako gusto da prekrivaju sve obronke i livade. Običaj je da se tom prilikom nabere puno trubastih narcisa za sve londonske bolnice. U 16. stoljeću su stigle prve lukovice narcisa u Nizozemsku i tada započinje njihov uzgoj kao ukrasne biljke u vrtu. Uzgojem je još dobiveno preko dvadesetak tisuća sorti koje su onda podijeljene prema obliku cvijetova. Spomenut ću samo par.


Žuta narcisa -Narcisus pseudonarcissus

Image and video hosting by TinyPic


Samonikolo raste po srednjoj i sjevernoj Europi i to po vlažnim planinskim livadama i svijetlim šumama. Cvate od ožujka do travnja, na svakoj stabljici nosi po jedan cvijet čije trube su velike ili veće od latica. Boja latica je dosta svijetlija od boje trube. Žuta narcisa se danas sve rijeđe može pronaći samonikla u prirodi.

Bijela narcisa - Narcisus poeticus

Photobucket

Raširena je po južnoj Europi. Njeno prirodno stanište su visoravni, vrlo rijetko se može naći u nizinama.
Cvate kasnije od žute, od travnja do svibnja. Nosi jedan cvijet na stablici. Latice su bijele a truba žuta sa crvenim obrubom.

Narcise se danas koriste samo kao ukrasne biljke. Nekada su se koristile i u narodnoj medici. Lukovica sadrži vrlo otrovne spojeve, te se je nekada davno koristila kao sredstvo za povraćanje. Danas se zna koristiti samo kao oblog protiv opeklina. Cvjetovi se često koriste za snižavanje povišene temperature, protiv kašlja, bronhitisa, astme i upale pluća. Cvjetovi narcisa kao lijek koriste se u vrlo malim količinama, jer su u većoj količini otrovni i uzrokuju povraćanje.


Post je objavljen 16.03.2008. u 10:50 sati.