Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hagakure

Marketing

Kagemusha - dvojnik,1980.

Image Hosted by ImageShack.us


Danas na HTV 1 u 23:30 sati

Redatelj: Akira Kurosawa
Scenarij: Masato Ide, Akira Kurosawa
Trajanje: 152 min.
Uloge: Tatsuya Nakadai, Tsutomu Yamazaki, Kenichi Hagiwara, Jinpachi Nezu, Hideji Otaki
Trajanje: 152 min.

Image Hosted by ImageShack.us


Japan 1573.U Hrvatskoj je to godina Seljačke bune.Trojica moćnih klanova bore se za prevlast nad Japanom. Najsnažniji među njima je klan Takeda,kojim rukovodi Takeda Shingen (T. Nakadai). Jednoga dana Shingenov brat Nobukado (T. Yamazaki) spasi smrti sitnog propalicu koji neobično nalikuje Shingenu,vjerujući kako bi varalica jednoga dana klanu mogao zatrebati kao vojskovođin dvojnik.Taj dan uistinu dođe nakon što je Shingen smrtno ranjen.Nobukado i najbliži Shingenovi suradnici pripreme siromašnog propalicu da glumi Shingena i održava privid da je ovaj živ,kako bi njihov klan sačuvao vodeću poziciju.Lopov nerado preuzima ulogu vladara, smatrajući kako su sitni lopovi puno pošteniji od vojskovođa koji ljude nepotrebno odvode u smrt...
Povijesni spektakl "Kagemusha" jedan je od najboljih filmova legendarnog japanskog redatelja Akira Kurosawe (1910-1998), potpisnika remek-djela kao što su "Sedam samuraja", "Skrivena tvrđava", "Tjelesna straža", "Rashomon" i "Dersu Uzala". Realiziran uz veliku produkcijsku pomoć Kurosawinih američkih štovatelja F. F. Coppole i Georgea Lucasa, "Kagemusha" je vizualno čaroban i narativno superioran film o besmislu vladanja i ratovanja, ujedno i velebna studija odnosa stvarnosti i iluzije. Nominiran za Oscara u dvije kategorije,"Kagemusha" je 1980. godine na Canneskom filmskom festivalu podijelio Zlatnu palmu s mjuziklom Boba Fosseja "Sav taj jazz".
Također je osvojio francuskog Cesara za najbolji strani film te nagrade Britanske akademije za režiju i kostimografiju.S cijenom od šest milijuna,"Kagemusha" je postao najskuplji japanski film do tada.Prethodni film "Dodeskaden", Kurosawa je snimio 1970. godine.Kurosawa je za potrebe filma uspio iz japanskih muzeja dobiti autentične kostime i oklope koji su klasificirani kao nacionalno blago,i neoštećene ih uspio vratiti.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us







* "Žuti titl" i novinar Velimir Grgić o filmu "Kagemusha"
** Akira Kurosawa,My Space
*** Kagemusha,filmski net


Post je objavljen 15.03.2008. u 19:00 sati.