Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Glavni tajnik NATO-a na Kosovu

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer posjetio je 14. ožujka Kosovo kako bi procijenio sigurnosno stanje. U Prištini se susreo s predjsednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hashimom Thaqijem. Glavni se tajnik susreo i s zapovjednikom KFOR-a generalom Xavierom de Marnhacom, kao i s voditeljima Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Međunarodnim civilnim uredom (ICO) i Misijom vladavine zakona Europske unije na Kosovu (EULEX). De Hoop Scheffer je posjetio i Mitrovicu te srpsku zajednicu u Gojbulji.

Prilikom posjeta glavnog tajnika došlo je do nasilnog upada srpskih prosvjednika u zgradu sudova na sjeveru Kosova. Ocjenivši kako se radi o napadu usmjerenom protiv UN-a, de Hoop Scheffer je osudio provokaciju koje vode neprihvatljivim situacijama. Šef NATO-a žali što se srpski čelnici sa sjevera Kosova nisu htjeli susresti s njime. Oni čine veliku grešku, jer NATO nije na Kosovu da jamči sigurnost za jednu zajednicu, već za sve građane Kosova, rekao je.

Glavni tajnik NATO Saveza naglasio je kako se NATO KFOR misija nalazi na Kosovu kako bi osigurala sigurno okruženje prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1244. Nakon proglašenja nezavisnosti bivše srbijanske pokrajine 17. veljače, Savez je ponovno potvrdio da će ostati na Kosovu na temelju spomenute rezolucije, što je potvrđeno sastankom ministara vanjskih poslova u prosincu 2007. godine, a tako će ostati sve dok Vijeće sigurnosti ne odluči durgačije. NATO-ove snage i dalje će surađivati sa stanovništvom Kosova, Ujedinjenim nacijama i Europskom unijom te ostalim međunarodnim akterima u cilju stabilnog, demokratskog, multietničkog i mirnog Kosova. Trenutačno se na Kosovu nalazi 15 900 vojnika.

Photo: www.nato.int


Post je objavljen 15.03.2008. u 09:46 sati.