Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/globedraganic

Marketing

KORIŠTENJE GLOBE PODATAKA

Korištenje podataka u nastavi

Svi naši projekti na kojima smo radili izrasli su iz korištenja GLOBE podataka u redovitoj nastavi ili izvannastavnim aktivnostima. GLOBE protokoli i podaci koriste se u sljedećim nastavnim predmetima:
-3.r. – priroda i društvo – Vremenska obilježja zavičaja; Termometar; Zaštita i čuvanje okoliša
-4.r. - priroda i društvo – Tlo i njegova svojstva; Vremenska prognoza
-geografija – 5.r. –korištenje atmosferskih GLOBE protokola u nastavnoj jedinici «Vrijeme i klima»; 6.-8.r. – korištenje GLOBE podataka prilikom obrade klimatskih obilježja nekog prostora ( nastavnica geografije Alenka Bujan je ujedno i školska GLOBE voditeljica pa je veza GLOBE programa i redovite nastave velika)
-priroda – 6.r. – Životne zajednice šuma; Životne zajednice kopnenih voda (nastavnica prirode Barka Komadina je ujedno i jedna od školskih GLOBE voditeljica pa je veza GLOBE programa i redovite nastave velika)
-kemija – 8.r. – kiseline, lužine, soli
-fizika – 7.r. – korištenje atmosferskih protokola priliko obrade nastavnih jedinica: Tlak; Toplinska ravnoteža; Mjerenje temperature
-informatika – 8.r. – rad u excell programu: prebacivanje podataka iz GLOBE baze u program excell i obrada istih ( izrada grafikona i sl.)


Projekti

Ove godine nismo prijavili projekt za državnu smotru, ali su Globovci sudjelovali u izradi projekta «Rijeka Kupčina» za Županijsko natjecanje Eko-kviz. U projektu su koristili GLOBE protokole za mjerenje temperature vode, ph vode i količinu otopljenog kisika. Prema navedenim parametrima zaključili su da je voda naše tekućice kvalitetna.

Nastavili smo rad na našem prošlogodišnjem projektu sa Državnog GLOBE susreta («Stoti meridijan zapadne geografske dužine koji dijeli sušni od vlažnijeg prostora u SAD-u»). Radom na projektu i anketiranjem američkih GLOBE škola došli smo do zanimljivog otkrića da se pojam «dead line» koji se koristi u našim udžbenicima geografije uopće ne koristi u SAD-u na čiji se prostor odnosi. Zainteresirani otkrićem nastavili smo suradnju sa američkim školama.



Post je objavljen 13.03.2008. u 14:03 sati.