Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/downunder

Marketing

ZERP u Australiji, iliti ribolovna interesna zona

Kako nas vise nikakve vijesti iz Hrvatske ne iznenedjuju, ne cudi me sto sam upravo poslusao na radiju!

Ukida se ZERP.

Tko je Sanader da moze samo tako donositi odluke o ukidanju ZERP-a?

Boze!

Zar nikog nema da podigne glas? Zar nije u interesu Hrvatske i njenih gradjana da se brane nacionalni interesi kao sto su se branili svih ovih stoljeca?

Ne mogu a da ne reagiram s obzirom da znam kako se u Australiji brani ribolovna interesna zona. Ovdje svakog tjedna gledamo priloge kako i koliko je ribolovaca uhvaceno u ribolovnoj zoni i kako im je oduzeta barka.

Ovdje ne govorim o moderno opremljenim kocama posljednjom tehnologijom vec o obicnim drvenim barkama iz Indonezije ili Papue Nove Gvineje.

No svejedno, ako se i Argentinski ili Cileanski brod zatekne o ribolovnoj zoni Australije, postupiti ce se isto.

Nedavno je brod carine "Oceanski Viking" pratio Juzno Americki brod skroz do Cilea. I vratio ga nazad te je ulov zapljenjen, brod oduzet i potopljen pored Australske obale.

Australska ribolovna zona (AFZ) je treca po velicini u svijetu. Velicina zone je 9 miliona kvadratnih kilometara i seze do 200 nautickih milja od obale.


200 nautickih milja!

Pa to je kao da Hrvatska proglasi cijelo Jadransko more ribolovnom zonom!

Da ne govorimo da je ribolovna zona i oko Antartike gdje se lovi znacajna kolicina od ukupno 72.000 tona ribe godisnje. Sto iznosi oko 2 milijarde dolara ulova.

Tako da prosjecno svaki gradjanin pojede 14 kg ribe kroz godinu.

I sto bi se onda desilo da odjednom Australija odustane od ZERP-a?

Izbio bi skandal, tresle bi se stolice i pala bi vlada. Biraci na zadnjim izborima pokazali su kako kaznjavaju trenutnu vlast, nisu zaboravili sto se sve desavalo i kako su Liberali bili cinicni i arogantni.

A ovdje nas se pozivalo od strane Hrvatskih glasila da svi izadjemo na izbore kako bi pobjedio HDZ! Nisam glasao i smatram da nitko tko zivi vani izvan granica RH ne bi trebao glasovati.


No glasujem za ZERP!

Post je objavljen 12.03.2008. u 13:37 sati.