Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pisacuspon

Marketing

"Reality" show "Farma"

Kuda Sinke, tud i vel'ki Turci....

Image Hosted by ImageShack.us

Ako niste znali, dramaturzi bi vam mogli održati poprilično dugo predavanje o "reality show" emisijama, u prvome redu zamjerajući sam naziv. Ali opet, s druge strane, neki bi ga teoretičari medija smatrali nus-pojavom postmodernog društva koje ima opsesivnu potrebu sve pojmove dezintegrirati i držati u svojevrsnom fluksu.

Pod "reality show" pojmom smatra se tip televizijskog programa koji se ( u ovom obliku ) pojavio na početku ovog desetljeća. U teoriji, sve što se u njemu snima nema nikakve veze s pojmom stvarnosti. Naime, cijela koncentracija ovih programa formirana je na principu spektakla, a spektakl je svojevrsni izolirani prostor od realnosti. U jednom kvizu ima više stvarnosti nego u svim epizodama "Big Brothera" i "Farme" zajedno, budući da kviz ne očekuje "igranje stvarnosti" već igranje "znanja". U kvizu, realan čovjek igra, dok reality show od svojih sudionika traži da "budu realni" i "ništa ne igraju" što je nemoguće zahtijevati od bilo koga.

Medijska činjenica da je invazija Iraka u istim informativnim emisijama kao i objava činjeničnog stanja u showu zapravo je tipičan primjer na koji način postmodernizam uništava ljudskost. O invaziji Iraka možete imati pozitivno mišljenje, kao i negativno, ali jednako tako možete imati i pozitivno i negativno mišljenje o stanju u showu. Poruka je jasna- "ne shvaćajte se ozbiljno, ovo je realnost, ali niti ona nije ozbiljna, tako da niti vi ne morate".

Nova Tv je uspijela postati prvom pravom komercijalnom televizijom, ali reforme na HRT-u sabotirale su njeno jačanje. Čovjek bi rekao da su sami za to krivi, jer ostavlja se dojam da Nova pati od uvijek istih kikseva, mahom produkcijske prirode. Ovo je možda najvidljivije u reality ponudi gdje je Nova radi "loših papira" izgubila pobjednika prvog "Story Super Nova Showa", dok je "Bar" i danas primjer na koji način uništiti sjajnu ideju. Posljednji "Showtime" bio je "funkcionalna zabava" ali kada je grupa "Connect" u jednom emitiranju izvela svoju pjesmu "Ova mala mi je...." pred 12-godišnjim djevojčicama koje su dizale ruke u zrak u prvome redu, na površinu je došla problematika o kojoj pričamo. Tog je dana u mojoj glavi producent nadglasao dušebrižnika par puta, galameći da se takvo što ne bi desilo da je netko barem malo mućnuo glavu što se pušta i kome.

Ali "Farma" je, čini se, mnogo originalniji show od pomalo jednoličnog "Big Brothera" RTL-a. Iako mi se čini da su "celebritji" (ahem) mogli u obje emisije mogli biti bolji, "Farma" ih nema namjeru staviti u krletku koju smo već sto puta vidjeli već van na zrak. Jedina zamjerka koju zasad imam jest- ako su tekuća voda i plin uskraćeni, zašto imaju zimske jakne? Prije 100 godina nije bilo podstavljenih Paul and Sharkova pored pluga....



Post je objavljen 11.03.2008. u 19:08 sati.