Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dimitrij Rogozin: Ulaskom u NATO, Gruzija gubi Abhaziju i Osetiju

Ukoliko Gruzija stupi u NATO, izgubit će Abhaziju i Južnu Osetiju, izjavio je predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin.

- Mi ne želimo prisvajati tuđe teritorije, već Abhazija i Južna Osetija žele u Rusiju. Ako Gruzija stupi u NATO, tada će izgubiti te regije - rekao je Rogozin u intervjuu njemačkom tjedniku "Spiegel".

Ruski diplomat je također rekao da bi, "ukoliko pod pritiskom SAD-a postane članica NATO-a", to bio "kraj Gruzije kao suverene države, jer njene pokrajine - Abhazija i Južna Osetija - ne bi ušle u Savez".

- Abhazi i južni Osetini su blisko povezani s kavkaskim narodima koji žive na ruskom teritoriju - rekao je Rogozin, dodajući da bi tada pokušaj Gruzije da se probije u NATO bila provokacija koja može dovesti do krvoprolića.

Skupštine tih dviju od Gruzije odvojenih pokrajina zatražile su 4. i 7. ožujka da Rusija, Ujedinjeni narodi, međunarodne organizacije i druge države priznaju njihovu nezavisnost, pozivajući se na "kosovski presedan".

Rusija je 6. ožujka odustala od režima sankcija Zajednice nezavisnih država prema Abhaziji, što je u Tbilisiju ocijenjeno kao provokacija i korak upućen ne samo Gruziji nego i Zapadu, NATO-u i SAD-u.

Ruska Duma uputila je pozive predsjednicima parlamenata Abhazije, Južne Osetije i Pridnjestrovlja na raspravu posvećenu pitanju nezavisnosti nepriznatih država na teritoriju bivšeg Sovjetskog Saveza, a njihov dolazak planira se 13. ožujka.

Europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner izjavila je da raste zabrinutost u Europskoj uniji da bi Rusija mogla pripremiti teren za priznanje Abhazije.

Post je objavljen 10.03.2008. u 22:20 sati.