Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Kodirana konzumna jaja za potrošače, a uskoro i meso

Početkom godine na snagu je stupila izmjena Pravilnika o kakvoći jaja u kojoj se navodi da sva kokošja jaja A klase, ona namijenjena kupcima, moraju imati podatak o tome na koji je način kokoš koja ga je snesla uzgojena, zatim kraticu države porijekla te broj proizvođača.

Rok koji je proizvođačima dan za prilagodbu novim standardima istječe krajem ovog mjeseca. Sva jaja koja u trgovinama nakon tog datuma ne budu bila označena u skladu sa standardima EU bit će uklonjena iz prodaje.

Prvi broj koda odnosi se na način uzgoja i držanja: nula je znak za ekološki uzgoj, jedinica za slobodni uzgoj, a ako je kokoš živjela u kokošinjcu, jaje će imati brojku dva. U najvećem broju slučajeva jaja u hrvatskim trgovinama imat će brojku tri, što znači da je kokoš bila uzgojena i držana u - kavezu.

Drugi dio koda kratica je za zemlju porijekla: HR je kratica za Hrvatsku, a za jaja će se koristiti međunarodne kratice država.

Posljednji slijed brojeva predstavlja broj proizvođača. Ako se potrošaču dogodi da u trgovini kupi pokvareno jaje ili od jaja dobije neku bolest, po tom će broju nadležne službe lako pronaći s koje je farme jaje pristiglo.

Dakle, kod bi izgledao primjerice ovako: 3HR0108 (3 je oznaka uzgoja, HR je oznaka države, 0108 je oznaka proizvođača).

Iznimka od ovog pravilnika su proizvođači koji imaju manje od 350 nesilica i koji jaja prodaju kupcu na mjestu proizvodnje, za njegove potrebe. No, oni s više od 350 nesilica, čak i ako jaja prodaju bez ambalaže, na tržnici, morat će istaknuti šifru prema pravilniku.

Do kraja godine trebali bi biti uređeni pravni propisi za označavanje goveđeg mesa, a svinjsko će meso vjerojatno na red doći nešto kasnije. Europska Unija zahtijeva da svaki komad mesa u trgovini ima oznaku koja govori o njegovoj kvaliteti i porijeklu. Meso se trenutačno označava do četvrtine ili polovice trupa.

Svaki komad mesa označavaju klasifikatori koje je ovlastila država. Kod svinja se pozornost obraća pozornost na debljinu slanine i mesnatost, a “S” je najbolja kategorija svinjskog mesa. Na svakom komadu mesa u prodavaonici biti će navedeni podaci o porijeklu, ali i točan datum rođenja zaklane životinje. S ovakvim sustavima potrošačima se neće moći podmetati meso nejasnog podrijetla.

Post je objavljen 10.03.2008. u 16:22 sati.