Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Za ulazak Hrvatske u NATO 59,3 posto građana

Prema najnovijem istraživanju nezavisne agencije za istraživanje tržišta Accent provedenom na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija 59,3 posto građana podržava ulazak Hrvatske u NATO, 19,3 posto se tome protivi, dok je i dalje neodlučno 21,4 posto ispitanika.

Čak 67,8 posto muškaraca podržava ulazak Hrvatske u NATO, dok 51,8 posto žena za Savez. Glavni razlozi za tu podršku, pokazalo je istraživanje, je povećana sigurnost u regiji, bolja budućnost i pozitivni gospodarski učinci članstva.

Osnovni razlozi nepodržavanja ulaska u NATO su stav kako taj savez nije potreban, nepovjerenje u velike saveze te mogući odlazak hrvatskih vojnika u nesigurne strane zemlje.

Ispitanici od 35 do 44 godina starosti najmanje podržavaju ulazak Hrvatske u NATO, samo 49 posto, dok 64 posto građana starijih od 45 godina podupire ulazak Hrvatske u NATO savez. Podrška za NATO je nešto veća u Dalmaciji sa 63,2 posto i Zagrebu 62 posto.

Najveći dio ispitanika, njih 82 posto smatraju kako će Hrvatska ući u NATO u slijedećih 5 godina, dok ih samo 3 posto smatra kako Hrvatska neće postati članicom tog saveza.

Čak 72 ispitanika smatra da će ulaskom Hrvatske u NATO savez hrvatsko gospodarstvo profitirati. Od ispitanika koji ne podržavaju ulazak u NATO njih 84 posto ipak smatra kako će hrvatsko gospodarstvo donekle imati ili imati velike koristi od ulaska u NATO.

Isto tako, 45,2 posto ispitanih smatra da će Hrvatska biti donekle sigurnija i snažnija država dok njih 37,5 posto smatra kako će Hrvatska biti značajno sigurnija i snažnija država ako uđe u savez s Njemačkom, Francuskom, SAD-om, Velikom Britanijom i ostalim članicama NATO-a.

Istraživanje je provedeno od 04. do 09. ožujka na reprezentativnom uzorku od 1000 građana Republike Hrvatske.

Post je objavljen 10.03.2008. u 15:03 sati.