Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/naturefriends

Marketing

Kako vi možete pomoći prirodi?


Većina teksta preuzeta s: časopisa National Geographic Junior.

Nakon ponekog razmišljanja, dvoumljenja i razgovora s drugim ljudima (a možda i ne namcor), odlučili ste pomoći našem domu; planetu Zemlji; prirodi (a možda i ne headbang). Zatim ste (možda) razmišljali o tome što da napravite. Razmišljali ste i razmišljali, a ništa vam nije palo na pamet? Evo nekoliko ideja (To vrijedi i za one koji nisu ni malim prstom mrdnuli da bi pomogli svojem domu! yes) kako da spasite ovog ljepotana!

Glitter Photos


- Ogrnite se! Umjesto da povećavate razinu temperature u stanu ili kući, toplije se obucite i tako smanjite ispuštanje štetnih plinova. Tako se može smanjiti da se svake godine u zrak ispusti 135 kg ugljičnog dioksida, stakleničnog plina!
- Kupujte hranu u najvećim pakiranjima! Velik dio smeća koji se godišnje baci odpada upravo na ambalaže i kutije za hranu. Ako koristite veća pakiranja, bacit ćete i manje smeća!
- Nemojte odbacivati kućnje ljubimce! Kao prvo, to je vrlo, vrlo nehumano prema kućnom ljubimcu i ako odbacite kućnog ljubimca, tada ste vrlo, vrlo neodgovorni. Pri nabavci kućnog ljubimca morate znati da pojedini kućni ljubimci mogu doživjeti više desetaka godina (npr. veće papige kao što su kakadu i ara mogu doživjeti i do 70 godina!)!!! Ako ste nabavili psa ili mačku, na primjer, nemojte ih odbaciti samo zato što ljeto ne provodite u svom domu i nema se tko za njega brinuti! To je vrlo, vrlo nehumano i neodgovorno. "Vaš" će kućni ljubimac na ljetnim vrućinama patiti od žeđi, gladi, tuge (Da, on će tugovati za vama dok ćete se vi radosno brčkati u moru!), vrućine, lutat će ulicama grada i tada će biti velika vjerojatnost da će završiti pod kotačima automobila... Iako ima još mnogo vremena do ljeta, na ovo treba upozoriti ljude i vlasnike kućnih ljubimaca! Uskoro će Uskrs, i vjerojatno će netko putovati k rođacima... Ako ne znate kako zbrinuti kućnog ljubimca, kao prvo - zašto ste ga uzeli? (...)
Evo nekoliko mogućnosti: dajte ga susjedima, prijateljima, rođacima na čuvanje; vratite ga u dućan gdje ste ga kupili; smjestite ga u azil za životinje.
Također, ostavljena bi životinja u gradskoj "prirodi" mogla ugroziti i jesti autohtone ribe, gamzove, vodozemce i ostale životinje te tako poremetiti prirodnu ravnotežu. Zapamtite: već pripotomljeni kužni ljubimci nikad neće moći samostalno preživjeti u prirodi!
- Kupujte stvari koje traju. Ne kupujte igračke, odjeću, obuću, i ostale proizvode koji se lako potrgaju, već one koje dugo traju. Inače se stvara mnogo smeća, a uz to stalno morate kupovati nove stvari.
- Reciklirajte! Jeste li znali da Amerikanci svake godine potroše oko 100 milijardi aluminijskih limenki za sokove? Aluminijska se limenka može rastopiti i koristiti bezbroj puta. Osim toga, u Hrvatskoj je pokrenuta akcija za skupljanje i reicikliranje plastičnih i staklenih boca te limenki. Recikliranjem se štede prirodna bogatstva, novac te gradovi i priroda postaju čišći. Ako ne reciklirate, zašto ne počnete?
Pridržavajte se ovoga i gledajte naš dom kako ozdravlja od bolesti koju je prouzročio čovjek... thumbup ko ga razboli, taj ga i liječi... Svi smo odgovorni za posljedice svojih postupaka!Post je objavljen 09.03.2008. u 15:22 sati.