Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deprimiran

Marketing

Cetiri temeljne psiholoske potrebe I

Prica mi kolega jedno zanimljivo iskustvo...
Pokrece svoj biznis, i osjeca se kao da je dobio krila. Osjeca da mu veliki teret silazi s ledja, nema vise rada za shefa, direktora, i sve druge koje treba uciniti bogatima. Tu ga sasvim dobro razumijem, jer i sam vec neko vrijeme razmisljam o osamostaljivanju, ali to je vec druga prica.
E sad, obiteljski je covjek, ali ga je valjda ta sloboda toliko opila, omamila i izbezumila da je poceo razmisljati o drugim zenama, o tome kako bi normalno i uobicajeno bilo da 'brije' sa strane dok je u braku, jer vjeruje da bi to uspjesno hendlao tj. sakrio. Inace je normalan i trezven covjek, i koliko znam nije sad upoznao nekakvu fatalnu zenu koja bi mu zavrtila mozgom. Pa sto se onda s njim dogadja?
Ovdje se radi o jednoj od cetiri temeljne psihicke potrebe: slobodi. Ostale 3 su (by dr. William Glasser): potreba za moci (kompetencijom), ljubavlju (pripadanjem) i potreba za zabavom. Ocito mu je dosad u zivotu nedostajalo slobode. Sad je pokretanjem vlastitog biznisa poceo zadovoljavati tu slobodu, dakle krenuo je smjerom udovoljavanja toj osnovnoj psihickoj potrebi, pa je malo pretjerao. Ponio ga zar, a granice se mogu spoznati samo ako da ih se prijedje ili pokusa prijeci. Posao cesto covjeku gusi potrebu za slobodom, ja to najbolje znam jer otkad radim puno radno vrijeme (oduvijek) osjecam se kao lancima okovan i vezan, i vec dugo sam siguran da to nije za mene.
Ali treba znati mjeru, tj. granice razuma.

Post je objavljen 07.03.2008. u 20:30 sati.