Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Francuska snažno podržava hrvatski ulazak u NATO što je prije moguće

Francuska snažno podržava što brži ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO i nada se da će granični spor sa Slovenijom uskoro biti riješen i postati samo "loša uspomena", izjavio je u srijedu u Parizu francuski šef diplomacije Bernard Kouchner.

- Želim biti vrlo jasan i otvoren, snažno zagovaramo da Hrvatska što je prije moguće uđe u EU, a isto tako snažno zagovaramo i njezin ulazak u NATO - izjavio je Kouchner nakon razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Ministar Jandroković je izjavio da je Hrvatska svjesna svojih obveza u pristupnom procesu Europskoj uniji i da želi riješiti sva otvorena pitanja sa susjedima.

Upitan kako Francuska može pomoći Hrvatskoj da dovrši pregovore u sljedećih godinu dana, Kouchner je rekao da će Pariz učiniti sve da ubrza pregovore tijekom francuskog predsjedništva u drugoj polovici ove godine.

Dvojica ministara razgovarali su i bilateralnim odnosima i jačanju gospodarske suradnje.

- Suglasili smo se da naši odnosi imaju sjajnu uzlaznu liniju, nemamo otvorenih pitanja, a gospodarska suradnja sve je bolja - rekao je hrvatski šef diplomacije Jandroković.

Kouchner je rekao da je bilo riječi o mogućnostima francuskih ulaganja i suradnje u području elektronike i obrazovanja te u nuklearnom sektoru, u slučaju da se Hrvatska odluči za gradnju nuklearne elektrane.

U razgovorima između dvojice ministara vanjskih poslova sudjelovao je i francuski državni tajnik zadužen za eurpska pitanja Jean-Pierre Jouyet, koji je najavio da će 10. travnja posjetiti Zagreb.

Post je objavljen 05.03.2008. u 20:21 sati.