Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Das Leben der Anderen

Neka se još malo zadržimo na području filma :)

S obzirom da na našem blogu nema recenzije, pomislila sam da bi bio red da napišem nešto o jednom od rijetkih filmova u kojem nema strašno puno efekata, krvi i Ramba :D


Das Leben der Anderen Floriana Henckela von Donnersmarcka (ili, prema našem prijevodu, "Život Drugih") je jedan od najboljih njemačkih filmova koje sam dosad gledala (ali opet, nije da ih je bilo jako puno) i s dobrim razlogom je osvojio Oscara za najbolji film s neengleskog govornog područja. Film definitivno vrijedi pogledati (kako je mister Željko Luketić rekao) "posebno ako vam zapaljena glava Nicholasa Cagea kao alternativa predstavlja donju granicu samopoštovanja ispod koje ne bi trebalo ići." I love this man :D


1984. godina.
Istočna Njemačka (DDR).
Radišni (*smile*) STASIjevac Gerd Wiesler (*Ulrich Muehe) je dobio zapovijed da mora prisluškivati i pratiti razgovore koji se vrše između uspješnog scenarista Georga Dreymana (Sebastian Koch) i njegove ljubavnice [koja nije tajna jer svi znaju da mu je ljubavnica, ali zovimo je ljubavnicom] Christe-Marie Sieland (Martina Gedeck).

Imam osjećaj da bi se Kafki svidjela ova preobrazba ukočenog i konzervativnog agenta koji hoda kao Poirot u pravu osobu koja ima osjećaje. Naime, zloglasni ministar kulture (:D) Bruno Hempf (Thomas Thieme) se zaželio ženske vatre i bacio oko na Dreymanovu ljubavnicu, Christu-Marie. Notorious ministar kulture je upravo onaj koji je naredio Wiesleru da prati razgovore scenarista i ljubavnice. Pa tako i biva.


Tijekom izvršavanja tog zadatka, događa se još jedna radnja - scenarist Dreyman u svom stanu okuplja protivnike režima i piše članak na famous fancy pisaćoj mašini iz Zapadne Njemačke o velikom broju samoubojstava koji, opet, pokušava objaviti u časopisu na Zapadu.

Definitivno vrijedno gledanja.


*Ulricha je inače prisluškivala njegova vlastita žena (STASIjeva agentica) :D



Thora

Post je objavljen 05.03.2008. u 19:40 sati.