Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/odgojsosmijehom

Marketing

U prilog neposlušnosti... a, što sad? :)



Nadziranje okoline je čovjeku nužno za preživljavanje.Od pradavnih vremena do danas smo uspješno obrađivali različite tvari i mijenjali predmete. Pri tom se nismo pitali možemo li na sličan način nadzirati i mijenjati nama slične kontrolne sisteme – druge ljude? Gotovo ratno stanje u svijetu, terorizam, teškoće u odnosima u svakodnevnom životu daju nam odgovor – ne možemo.
Gdje je rješenje? Možda u tome da na čovjeka počnemo gledati iz drugog kuta. Moramo se odreći tradicionalnog uvjerenja da ponašanje čovjeka možemo mijenjati vanjskim podražajima. Pogled iz drugog kuta nam govori da ponašanje živih organizama nije reakcija koja služi prilagođavanju okolini nego (pro)akcija zatvorenih sistema koji, u okviru svojih mogućnosti, prilagođavaju okolinu svojim potrebama. Ako gledamo na taj način, ponašanje čovjeka ne može se mijenjati bez njegove privole. Organizam nije nešto što se odaziva na podražaje, već ima uvijek unaprijed spremne »zahtjeve« i zato njegovo ponašanje možemo objasniti samo namjenskom (finalnom) uzročnošću, jer spreman je učiniti sve da bi zadržao ili postigao ono što mu je potrebno za preživljavanje.

Živa bića su osjetljiva na okruženje i djeluju na njega. Znanstvenici se neprestano bave pitanjem, kako se ta osjetljivost pretvara u akciju. Kod toga, kaže W.T. Powers, ih smeta, što živa bića igraju tako čudnu ulogu u svijetu, u kojemu vladaju fizikalni zakoni. Znanstvenici žele i u ljudskom ponašanju pronaći Newtonove zakone u smislu uzrok – posljedica. Kad bi to pronašli (neki pogrešno misle da su ih već i pronašli!), ljudski bi rod znao, kako izvana djelovati na živo biće tako da se ono počne ponašati točno onako, kako želi. Odgoj i obrazovanje postali bi relativno nezahtjevan posao. Poput kipara iz djeteta bi napravili što god zamislimo. Da su to otkrili naši davni preci, koji su željeli isto kao i mi, da djeca slušaju naše savjete i nauče ono, što ih učimo, vjerojatno bi još i danas živjeli u špiljama. Iz špilja, su nas izbavili upravo neposlušni....
(Leon Lojk)



Post je objavljen 04.03.2008. u 17:22 sati.