Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dragonheart

Marketing

Jumper (2008)

Image Hosted by ImageShack.us




REDATELJ : Doug Liman


GLUME : Hayden Christensen,Samuel L.Jackson,Diane Lane,Jamie Bell


O FILMU :

Evo vrijeme je i za prvu recenziju nekog filma koji nije urađen po stripu,ali ipak se radi o ljudima sa neobičnim sposobnostima tako da ipak zaslužuje svoje mjesto na ovom blogu.
Sam film temeljen je na istoimenom romanu "Jumper",autora Stevena Gould-a.Inače ovaj film je napravljen po prvoj knjizi o Jumperu,no autor je uvidio da je priča zanimljiva te baš kao i Hollywood-ski scenaristi odlučio prvo napraviti prequel knjige naslovljen "Jumper:Griffins Story",a potom i sequel original knjige Reflex.
To naravno u prijevodu kao što svi znamo znači,da ako film postigne dobar box-office uspjeh,da nas očekuju i još dva nastavka.
Pa premda teleportacija i ne izgleda tako zanimljivo u nekim stripovima (X-Men),i serijama (Heroes),to je vjerovatno zato što u tim strip,film franšizama nije glavna tema jer postoje likovi sa zanimljivijim moćima,a to ovdje nije slučaj,jer se sve vrti oko te moći koja je prilično realno prikazana.



RADNJA :

Radnja Jumper-a prati mladog Davida Rice-a,koji sa svojih 15,16 godina, u trenutku kada mu je život bio ugrožen gušenjem pod zaleđenom rijekom, otkriva da se može teleportirati.
Da se razumijemo nije on negativac,no radi sve ono što bi teenager radio sa tom sposobnošću.

Image Hosted by ImageShack.us


Na slici gore: Hayden Christensen,kao David Rice

Najprije opljačka banku,uzme si para dostatno za nekih godinu dana raskalašenog života,pobjegne od samohranog oca kojeg glumi uvijek solidni
Michael Rooker,a jedino za čime pati je djevojka u koju je bio zaljubljen,Millie Harris,a koju glumi lijepa Rachel Bilson,dosada poznata samo iz kojekakvih teen-sapunica.
David jednostavno uživa u svojim moćima,i radi što god poželi.Sad je u Egiptu gdje jede sendvič i sunča se na vrhu sfinge,a trenutak poslije surfa na Pacifičkom oceanu.
Njegov lagodan i opušten život prekida nepozvani gost u njegovoj hotelskoj sobi Roland Cox,vođa tajnog NASA odreda poznatih kao "Paladini",čiji je život lovljenje i ubijanje "Jumpera" kao što je on.

Image Hosted by ImageShack.us


Na slici gore:Samuel L.Jackson,kao Roland Cox

David upoznaje Griffina,isto dečka sa sposobnošću teleportacije koji godinama odolijeva "Paladinima",a koji mu savjetuje da počne bježati,što Davidu baš nije špica,te odluči suprotsatviti se Rolandu pod svaku cijenu i osloboditi ga se na bilo koji način.
Naravno zbog svoje bivše djevojke Millie upada u probleme zbog toga što je provalio u Rimski Coloseum,da bi joj ispunio životni san,a to je putovanje po svijetu,a koji on ostvaruje već gotovo 8 godina (ali samom sebi jel :) )
Iz neprilike ga vadi njegova majka koje se gotovo ni ne sjeća,a koja je isto jedna od njih...


MOJE MIŠLJENJE:

Naprosto mi je već interesantno to što filmovi koje uopće nemam u planu pogledati postaju sve bolji i bolji.
Tak da ono uopće nisam konto ovo niti ići gledat u kino,nego jednostavno sudnit u videoteci kad se pojavi,al eto naletio sam na solidan kino rip,i nisam imao šta radit u nedjelju prijepodne.
No eto zanimalo me kako će Hayden Christensen i Samuel L.Jackson,koji su već glumili zajedno u Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002),i Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005),gdje je Samuel bio pozitivac,točnije Master Jedi,Mace Windu,a Hayden budući Darth Vader.
Premda će neki moji poznanici izbjegavat ovaj film jer im je Hayden odbojan lik i živcirao ih je u Star Wars epizodama 2 i 3,meni je lik baš nekak običan,dok moju top lijestvicu nesvarljivih glumaca još uvijek čine (1.David Suchet,2.Leonardo DiCaprio,3.Richard Gere),vjerujte njihova imena kad čujem osjećam se ko banda iz Harry Pottera kada čuju ime "VOLDEMORT"....
Još jedan + koji sam imao za "Jumpera",je to što je redatelj Doug Liman,redatelj genijalnog The Bourne Identity (2002),i solidnog Mr. & Mrs. Smith (2005).
Premda film ispočetka po razvijanju priče pomalo podsjeća na Spider-Man-a jedinicu,definitivno ju ne kopira ni u jednom pogledu.
No sve je to ipak već pomalo kliše nažalost,no to me niti u jednom trenutku nije zasmetalo.
Negdje sam pročitao da je film konfuzan-vjerujte nije,to ni malom djetetu ne može biti konfuzno.Režija je već rutinski odlična,a priča vas totalno drži.
Premda u zadnje vrijeme mi se nekak ne da ni pokušavat gledat filmove duže od 90-ak minuta,baš mi je bilo žao što je "Jumper" tako kratak 83 min,a ono što me ispočetka i bediralo je što sam mislio da traje sigurno 130-ak min.,a na kraju sam požalio što je bio tak brzo gotov.
Ak ništa drugo poslužio je film da me održi normalnim do Iron-man-a,koji će me držati normalnim do Batman:Gotham Knight-a, koji će me držati normalnim do The Dark Knight-a,itd,itd,itd......
Inače ne bi se čudio ni da se počnu raditi stripovi po filmu,što naravno ne bi bio ni izdaleka prvi slučaj.
MOJA OCJENA ,je potpuno zasluženih 7/10




Post je objavljen 04.03.2008. u 12:28 sati.