Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ulazak Hrvatske u NATO savez

U organizaciji Hrvatskog časničkog zbora (HČZ), na Hrvatskom vojnom učilištu, 1. ožujka održana je tribina "Ulazak Hrvatske u NATO savez". Uz predstavnike vodstava gradskih i županijskih organizacija HČZ-a na tribini su bili državni tajnik Ministarstva obrane (MORH) Mate Raboteg, veleposlanik RH pri NATO-u Davor Božinović, te u svojstvu izaslanika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH (GS OS RH) general bojnik Mirko Šundov.

Na tribini su predstavljeni obrambeni, politički i ekonomski aspekti članstva u NATO savezu.

Državni tajnik MORH-a Mate Raboteg osvrnuo se na reforme koje su provedene i koje se provode u oružanim snagama istaknuvši kako je njihov cilj modernizacija oružanih snaga u svakom pogledu, materijalnom, organizacijskom, usvajanju novih obučnih doktrina te njihovom osposobljavanju za sve zadaće koje ih u budućnosti očekuju.

Kazao je i da smo za reforme koje su do sad učinjene ocijenjeni najboljim ocjenama.

Izrazio je i zadovoljstvo obrambenim proračunom, te napomenuo kako programi opremanja i modernizacije imaju za cilj povećati sposobnosti oružanih snaga, ali i biti poticaj za jačanje hrvatskog gospodarstva.

Napomenuo je i kako će se poduzeti mjere za povećanje atraktivnosti vojnog poziva.

Državni tajnik se osvrnuo i na sudjelovanje pripadnika oružanih snaga u međunarodnim mirovnim operacijama. "Hrvatska se sa svojim OS pokazuje i dokazuje kao odgovorna i sposobna članica međunarodne zajednice" kazao je Raboteg te zaključio kako je članstvo u NATO savezu povijesna prilika za Hrvatsku.

Veleposlanik Božinović je istaknuo kako u NATO ulazi država odnosno društvo u cjelini te je ukratko predstavio političku i ekonomsku dimenziju članstva u Savezu.

Napomenuo je kako NATO ima tristotinjak odbora koji pokrivaju sve oblike suradnje između zemalja članica. Odbori se, napomenuo je, sastaju dnevno, a sve odluke u Savezu donose se jednoglasno tako da nema nikakve opasnosti od preglasavanja.

Između ostalog ukazao je i na civilnu komponentu NATO-a istaknuvši kako on pridaje veliku pozornost suradnji na području kriznog planiranja u slučaju primjerice ekoloških akcidenata i elementarnih nepogoda.

Podsjetio je da je Hrvatska od početka 90-ih do danas napravila veliki iskorak te da ona danas nije netko o kome se vode rasprave već se o njoj razmišlja kao o "izglednom i perspektivnom članu kluba".

Predsjednik HČZ-a stožerni brigadir u mirovini Rozarijo Rozga je istaknuo kako vodstvo HČZ-a podupire ulazak Hrvatske u NATO istaknuvši kako je to najbolje jamstvo za dugoročnu sigurnost Republike Hrvatske i stvaranje modernih oružanih snaga.

Post je objavljen 03.03.2008. u 11:00 sati.