Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

SMIJU LI KRŠĆANI U NOVU LIGU ZA MIR?

F. Sheen: SEDAM BLAŽENSTAVA I KRIŽ
- KORIZMENA MEDITACIJA (19)


ŠESTA RIJEČ:
"Blaženi mirotvorci, jer će se sinovima Božjim zvati."
"Svršeno je."


(nastavak)

(Nisu li Krista oni koji su Ga tjerali u smrt, pozivali da im se pridruži? Nisu li Mu dovikivali na Njegovo "Svršeno je": "Neka sada siđe s Križa, da vidimo i vjerujemo." Ili drugim riječima: Siđi dolje i sklopi krivi mir. Ti se pretvrdokorno pozivaš na prava Svoga nebeskoga Oca. Zauzeo si previše beskompromisan stav prema grijehu. Previše se intolerantno pozivaš na Svoje božanstvo. Zar ne vidiš kako Tvoja tvrdnja da si Sin Božji i Otkupitelj svijeta, ruši ovaj svijet? Nisi li čuo kako Ti je jedan od sudaca jučer navečer rekao da jedan mora umrijeti da bi se narod umirio. Siđi dolje, sklopit ćemo mir.)

O da, da je sišao, bio bi sklopljen mir, ali krivi mir. Naš Gospodin ostao je na Križu dok sve nije izvršeno. On nije htio sklapati nikakve kompromise glede poslušnosti volji svoga Oca. Strahota grijeha nije se smjela umanjiti.

Tako je ostao na križu i borio se protiv zla sve dok nije rat svršio; umirući vojnik koji se, premda mu nestaje snage, ustrajno bori dok ne izvojšti pobjedu. Stoga je mogao na kraju povikati: "Svršeno je!"

I mi se moramo čuvati krivoga mira. Sa svih nas strana pozivaju da se pridružimo ligi za mir. Mi to ne smijemo, jer je to krivi mir.

Time što odbijamo priznati taj krivi mir, što ne silazimo sa svojega križa i što nećemo da se pridružimo njihovu miru koji se temelji na nepravdi, privlačimo na sebe njihovu mržnju i osvetu. Ali mi ne možemo očekivati da svijet s nama drugačije postupa negoli s našim Gospodinom.

Mir, to nama znači imati čistu savjest, a ne nikakovu diktaturu; on za nas znači mir i red, a ne rušenje društva; on uključuje ljubav prema neprijatelju, a ne prezir; on počiva u duši, a ne u vanjskim znakovima.

Moramo se čuvati krivog mira i ne smijemo prodati Gospodina za trideset srebrnjaka zato što nam nije donio bogatstvo. Ne smijemo Ga zatajiti pred ljudima ako bi nas koja služavka ismjehivala. Ne smijemo spavati u času pogibelji, a prije svega ne smijemo sići s križa, kad se mučimo istom dva sata i pedeset dvije minute.

Moramo se oboružati da podnosimo prezir, zato što smo miroljubivi. Moramo biti pripravni izdržati mržnju svijeta, jer je Gospodin rekao da nas svijet mrzi poradi Njega. Moramo ostati dok sve ne bude izvršeno, pa makar nas ljudi oko nas krivo gledali.

Ovaj život nije pobjeda, nego rat, a Bog mrzi mir kod onih koji su određeni za borbu.

(u nastavku: SEDMA RIJEČ)



Post je objavljen 29.02.2008. u 23:59 sati.