Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

IZGORJELO SKLADIŠTE KOŽE

BUGOJNO

Firma u većinskom vlasništvu italijanskog državljanina Luciana Martinaga - Radnici već treći mjesec štrajkuju zbog neizmirenih obaveza...

Iz za sada nepoznatih razloga, u noći sa utorka na srijedu izbio je požar u skladištu preduzeća "Bos-Ita", koje se bavi preradom kože, a koje je u većinskom vlasništvu italijanskog državljanina Luciana Martinaga.

Nepoznati uzroci
Požar je policiji prijavljen 50 minuta nakon ponoći, a i pored truda pripadnika Vatrogasne jedinice Bugojno, nije bilo spasa za skladište koje je u potpunosti izgorjelo, a u kojem su se nalazile značajne količine repromaterijala i gotovih proizvoda. Vatrena stihija oštetila je i jednu proizvodnu halu.

Očevid su obavili pripadnici PU Bugojno i Odjela kriminalističke policije, koji ništa nisu mogli reći o razlozima izbijanja požara. Inače, radnici "Bos-Ite" su u štrajku već više od tri mjeseca i od menadžmenta poduzeća potražuju isplatu četiri plaće iz prošle godine, topli obrok i dugovanja za više godina na ime mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Požar je izbio samo pet dana nakon što su protiv deset predstavnika Sindikata ovog poduzeća tri firme "Komart", "Italmart" i "Makama", inače vlasnici repromaterijala koji se nalazio u sada već bivšem skladištu i pod nadzorom radnika u štrajku, podignule tužbu na Općinskom sudu u Bugojnu.

Šokirani radnici
Radnici su u proteklom periodu odbijali zahtjeve spomenuta tri poduzeća za izvoz dijela proizvodnih sirovina iz kruga "Bos-Ite".Šokirani su zbog izbijanja požara jer je, kako su kazali, za njih ovo bila posljednja nada da će ostvariti svoja potraživanja.
- Nadamo se da će nadležni uskoro pronaći krivce i kazniti ih, a uprkos svemu, mi nećemo odustati od naših zahtjeva - riječi su predsjednika Sindikalne podružnice "Bos-Ite" Hajrudina Halilovića. Dnevni Avaz


Post je objavljen 28.02.2008. u 20:39 sati.