Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Microsoft otvara izvorni kod svojih proizvoda

Microsoft je objavio kako je spreman predati konkurenciji na uvid relevantne informacije o svojim proizvodima i tehnologiji, kako bi povećao kompatibilnost sa konkurencijom.

Microsoft je do sad onemogućavao ili skupo naplaćivao uvid konkurencije u relevantne informacije i kompjuterski kod svojih softverskih proizvoda. Time je izravno povećao prodaju i korištenje vlastitih popratnih proizvoda uz operativni sustav Windows, otežavši konkurenciji da svoje proizvode uskladi s tim najčešće korištenim operativnim sustavom.

Microsoft će konkurentskim tvrtkama koje izrađuju softver omogućiti pristup kompjuterskom kodu i pružiti im uvid u dokumentaciju potrebnu kako bi softver drugih proizvođača mogao kvalitetnije funkcionirati s operativnim sustavom Windows te programom Office.

Konkurentski proizvođači će i dalje plaćati pristup informacijama, no po daleko manjim novčanim iznosima. Uz to, Microsoft je priopćio kako je na Internet postavljeno 30.000 stranica dokumenata važnih za stvaranje jednakih tržišnih uvjeta za druge proizvođače, te da ih u budućnosti planira objaviti još više.

Takav Microsoftov potez trebao bi pojačati konkurentnost ostalih tvrtki na tržištu, a vrlo vjerojatno je potaknut pritiscima EU regulatora nakon što je prošle godine Microsoft u EU kažnjen sa 613 milijuna dolara zbog netransparentnosti.

Post je objavljen 23.02.2008. u 10:36 sati.