Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/rejban

Marketing

Šta će Srbima to Kosovo?

Beograd gori. I Srbi ga sami zapalili. Zbog Kosova. Scena koja grije srca. Ali s jednim odmakom, gledano iz jedne geopolitičke perspektive, zanemarujući "ponos", "otadžbinu" i sve ostale jezične konstrukte koji su veoma omiljeni na brdovitom Balkanu možemo postaviti pitanje zašto su se Srbi uopće i uzbunili zbog osamostaljenja Kosova. S ekonomske i političke strane gledano, bolje im je bez njega. Brate, bježi od fukare, nek se gone u tri metra jelove građe.
Potpuno je druga stvar što je Srbima potrebno neko potpaljivanje i odušak zbog sve one potisnute agresije zbog gubitka oba rata u devedesetima, loše ekonomske situacije i neprestanog napuhavanja njihovog patriotizma. Za sve ovo su većinom krivi loši srpski političari (ajde neka se to i njima dogodilo jednom) koji su zadnjih dvadeset godina huškali srpsku rulju na rat, ali bez nekog opipljivog pokrića ili razloga izuzev pretenzija poput "Svi Srbi u jednoj državi" i "Gdjegod je Srbin, tu je Srbija" i slične. Zanimljivo je da ako samo uzmemo Novaka Đokovića, Srbija se prostire preko većine terena ATP Toura. :)

S ekonomske strane gledano, Kosovo je jedno od najnerazvijenih područja u Europi (valjda je jedino Moldavija siromašnija) s tek 1118 eura dohotka godišnje po stanovnikulink, sa preko 130,000 obitelji koje žive od socijalne pomoći. 45% stanovništva živi u siromaštvu, dok čak 13% u iznimnom siromaštvu. Da li je jedna takva regija Srbiji uopće potrebna, da li se zbog jedne tako zaostale pokrajine vrijedi ići u rat, prolijevati krv? Kosovo je dakako veoma bogato rudama, ali te rude bez ulaganja u rangu desetaka milijardi eura će ostati tamo gdje jesu - duboko u utrobi zemlje. Kosovo je defacto bilo u sastavu Srbije samo za vrijeme stare Jugoslavije te poslije raspada SFRJ, tako da neki kontinuitet teritorijalnog prava je relativno teško uspostaviti, a da ne govorimo o nacionalnom pravu na taj prostor, pošto je 90% stanovništva etnički albansko, 5% srpsko te 5% ostalih narodnosti. Tako da se cijela priča svodi na moć. Jer gubitak moći je jedini validni argument koji srpski političari mogu ponuditi kao razlog polaganja prava Srbije na teritorij Kosova. Također taj argument je jedini koji ne smiju upotrijebiti.

Možda je samo stvar da neki elementi srpskog društva moraju izaći iz srednjeg vijeka i u 21. vek (jednom sam pušio srpske cigarete Vek, bolila me pluća tjedan dana :) ), u 21. stoljeće gdje svaki narod ima pravo na samopredijelijenje i slobodu. A pravo mjesto za započinjanje tako nekog procesa je sama Europa. Kosovo je prvo,a ja se duboko nadam da će ga slijediti Baskija, Škotska, Wales, Tibet, Južna Osetija i tko zna koji narod željan samostalnosti od ugnjetavača i vlastodržaca. Upravo ti ugnjetavači i vlastodršci su bili Srbi na Kosovu u zadnjih stotinjak godina i meni je drago da su se Kosovari riješili njihovog režima. Kosovo - čestitam na samostalnosti! Bog vam bio na pomoći. A Srbima je ionako bolje bez njega - Kosovo više neće kočiti ostatak Srbije u ekonomskom razvoju i svi sretni i zadovoljni. Ovima sloboda, ovima jedna briga manje. Čist račun - duga ljubav.

Off topic:
Prenosim izjavu Billa Mahera u vezi ishoda demokratski predizbora u Americi:
"The race has come down to two people: One is African-American, the other is Vaginal-American."

Post je objavljen 22.02.2008. u 17:34 sati.