Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plishani

Marketing

O parfemima... Znamo tako malo a ima tako mnogo

Evo mene opet nazad. Opet sam štrebao, malo putovao, trošio vrijeme na facebook, i pao jedan ispit, mislim da sam pao, nisu još izašli rezultati... Nisam imao niti inspiracije za pisati išta. Sve do jutros. Spremam se ja, ono, obrijao se, napravio frizuru i sve to što ide s jutrom i sad se treba namirisati kad ono prazna bočica. Ništa, obavio dogovorenu kavu i šetnju bez parfema i na putu kući sam odlučio potrošiti zadnje pare na novi parfem. Mislio sam kupiti opet Ice Touch od Mexxa ili Pumu no pitam ja jel ima neki muški lagani, onak' neki proljetni. Osim što mi je nabrojala više vrsta i dala nekoliko savijeta teta u dućanu mi je ukratko i objasnila da nema prljetnog nego cvijetnog mirisa... I još njih par. Pa evo vama sada kratkod štiva o parfemima. Parfemi sežu daleko u povijest. U početku su bili primitivni, radili su se kao kupke sa cvijećem, koristila se cedrova smola ili životinjska mast s mošusom. Tako su egipćanke mješale palmino ulje, mast, cedrovinu i mošus i time se mazale. Time su isticale brončanu put, status, i naravno mirisale su. Kasnije, mnogo kasnije su se počele izvoditi destilacije raznih spojeva i mješale su se sa alkoholom i time se dobivale prve toaletne vodice ilivam eau de toillete. Kroz srednji vijek je kemija jako naredovala a samim time i proizvodnja parfema, kažem parfema jer tada započinju preuzimati današnji oblik i podjele. Što se tiče podjela ima ih par grupa, svaka sa svojim značajkama a to su orijentalni, drveni, cvijetni, citrusni, chypre i aromatični.
Orijentalni mirisi ili mirisi sa dominantom ambera su svrstani u posebnu grupu zahvaljujući svojoj isključivoj toplini i senzualnosti. Njihov bogat buke uključuje takve opojne i intenzivne supstance kao mošus, vanilija, egzotične smole i drveće, često praćene egzotičnim cvijećem i začinima. Neke studije kažu da ove parfeme stavljaju dominantne osobe, osobe burnog karaktera i oni koji žele pozornost a ovi parfemi će ih i isticati.
Nakon njih imamo drvene mirise čiju bogatu kompoziciju nota u srcu parfema naglašavaju drvene baze. Topla sandalovina, suhi miris sandalovine i oštriji cedar i vetiver, smolaste balzamične egzotične vrste. Obično su praćene aromatičnim i citrusnim notama. Večina njih su muški jaki parfemi.
Cvijetna je grupa najveća koja uključuje mnoštvo varijanti od mono cvjetnih mirisa do kompliciranih cvjetno aldehidnih ili mošusnih mirisa. Tako su mono mirisi proljetnog cvijeća laganiji, npr. miris irisa ili trave, dok će ruža dati jači ženstveniji miris.
Svježe i svjetle citrusne kompozicije uključuju note bergamota, limuna, naranče, mandarine ili grejpfruta kao osnovni elementi. Cvjetne note često prate citruse u ženskim mirisima, za muške parfeme ove grupe su karakteristične oštre note. Neki ih još i zovu hladnim mirisima ali u svakom slučaju najbolji su u ljetnom razdoblju... Chypre je olfaktivna grupa koja je dobila naziv po parfemu Coty Chypre koji je bio kreiran 1917. Chypre na francuskom znači Kipar. Ovaj oštri miris je zasnovan na harmoniji hrastove mahovine, labdanuma, pačulija i bergamota.
Aromatične note su uglavnom od žalfije, ruzmarina, kima, lavande i drugih biljki koje posjeduju veoma intenzivan travnato začinski miris, i koji su često kombinirane sa citrusnim i začinskim notama. Aromatične kompozicije su veoma česte kod muških mirisa.
Osim podjele postoji i još par savijeta ali mislim da je najbitniji onaj o pretjerivanju. Podjela parfema na zimske i ljetne nije tek promotivni trik. Kada vam prodavači govore o laganijim i svježijim ljetnim mirisima, ne govore vam to bez pokrića. Bogati zimski parfemi ljeti znaju postati jednostavno "preteški". Ljudima je ljeti osjećaj za miris pojačan, a visoke temperature pogoduju bržem isparavanju molekula mirisa. Ukoliko stavite istu količinu teškog, bogatog parfema ljeti kao i zimi, on će u toplijim mjesecima djelovati mnogo jače nego u hladnijem periodu. Ne želite li se odvojiti od svog omiljenog parfema tijekom cijele godine, ljeti ga dozirajte manje ili umjesto bočice parfema uzmite toaletnu vodu (eau de toilette) koja sadrži niži postotak samoga parfema. Neki parfemi imaju i svoje laganije, ljetne varijante pa se možete poslužiti i njima. Koristite li toaletnu vodu umjesto parfema, slobodno ju nanosite češće tijekom dana. Slabijeg je intenziteta od parfema pa se ne morate bojati da će djelovati previše nametljivo, a pojačano znojenje uzrokuje i njezino brže trošenje. Konačno, razmislite o upotrebi nekog novog, laganijeg mirisa. Ljeto je specifično godišnje doba, a uz laganu i lepršavu odjeću ne pristaje dobro težak miris. U širokom rasponu od svježih i limunastih pa do raznih voćnih i cvjetnih parfema sigurno ćete naći nešto po svom ukusu. Eto, nadam se nisam pretjerao o parfemima, ali sam si dao truda i malo googlao po netu i našao par korisnih savijeta i informacija...


Post je objavljen 21.02.2008. u 15:19 sati.