Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

LAŽNE POZIVE NA BROJ 112 UPUČUJE I KIŠA

ČAKOVEC

Pročelnik Centra 112 za Međimursku županiju Državne uprave za zaštitu i spašavanje mr. Tomislav Jarnić u ponedjeljak u povodu Europskog dana broja 112, koji je prvi put obilježen 11. veljače, naglasio je da centar godišnje primi oko 21.000 poziva za pomoć, u prosjeku 57 poziva dnevno.

No čak 7.000 poziva, ili dvadeset dnevno ili jedna trećina svih poziva, spada u neodgovorne pozive kad se broj 112 nazove ne radi traženja pomoći nego zbog drugih razloga. Najčešće pozive na broj 112 upućuju djeca, bilo je slučajeva da čak pitaju za zadaću, a dosta neodgovornih poziva na taj broj dolazi i iz romske populacije. Novost je da služba može identificirati pozive s mobitela, a pozivi se svi snimaju, tako da je i po glasu moguće utvrditi počinitelja.

Zanimljivo je da lažne pozive upućuje i - kiša. Ako je vlažnije vrijeme, služba 112 dobiva češće lažan poziv iz govornice u centru Čakovca. Ustanovljeno je da se brojevi spoje zbog vlage, pa bi već jednom HT trebao sanirati problem.

Župan Josip Posavec i zamjenik župana Mladen Križai, ujedno predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje, informirani su u povodu Europskog dana 112 o stanju službe zaštite i spašavanja u Međimurskoj županiji i korištenju europskog broja za hitne službe 112. Prema riječima Ferida Kašma, pročelnika DUZS-a za Međimursku županiju, u zadnje tri godine služba 112 razvila se u jaku mrežu, te ima niz mogućnosti za informiranje građana i skupina stručnjaka.

U Međimurju postoji ukupno 76 sirena za uzbunjivanje, problem je što je dio tih sirena star i pomalo nefunkcionalan, te ih treba zamijeniti. Broj 112 ve djeluje u 27 zemalja članica, odnosno u EU-u. Međimurske novine

Post je objavljen 19.02.2008. u 17:23 sati.