Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Prva tužba zbog zatrpanog poštanskog sandučića

Po prvi puta u Hrvatskoj, pokrenuta je tužba zbog zatrpavanja poštanskog sandučića neželjenim oglasnim materijalima, usprkos zabrani, jasno istaknutoj na sandučiću. Ž. M., umirovljenik iz Zagreba, prvi je u Hrvatskoj pokrenuo akciju protiv tvrtki koje su suprotno njegovim željama zatrpavale njegov poštanski sandučić reklamnim materijalom.

Na zahtjev Državnog inspektorata, za manje od mjesec dana na Prekršajnom sudu u Zagrebu će početi prva rasprava u povijesti Hrvatske protiv jedne tvrtke, točnije Rubelj Grilla, a zatim će se taj postupak voditi s dvadesetak drugih tvrtki koje su također protivno zakonskim odredbama Zakona o zaštiti potrošača ostavljale reklamne letke u poštanskom sandučiću Ž. M. usprkos jasno istaknutoj zabrani.

Ž. M. je tjedno bacao kilograme reklamnih materijala kojima su mu razne tvrtke zatrpavale poštanski sandučić. Prije godinu dana gospodin Ž. M. se pokušao obratiti udruzi Potrošač, ali nakon stotina poziva nije uspio doći do njih, a zatim se javio Državnom inspektoratu koji je reagirao tek nakon što im je Ž. M. e-poštom zatrpao server – čineći time prosvjed prema inspektoratu i njihovoj prvotnoj šutnji, te na taj način ukazujući na vlastiti problem. Nakon što je inspektoratu proslijedio i video snimke zatrpanog sandučića, inspektorat je reagirao te pokrenuo postupak protiv dvadesetak tvrtki za koje je Ž. M. dokazao da su ga zatrpavale reklamama. Prva od tih tvrtki koje će se naći na sudu biti će Rubelj Grill, a svakoj od njih prijeti kazna do 50.000 kuna prema odredbama Zakona o zaštiti potrošača kao i kazna odgovornoj fizičkoj osobi u pravnoj osobi do 3.000 kuna.

Osim Rubelj Grilla sandučić je bio zatrpan i letcima tvrtki: Kaufland, Billa, Plodine, Mercator, Emmezeta, Lesnina ali i brojnih manje poznatih tvrtki i obrta.

Post je objavljen 11.02.2008. u 12:05 sati.