Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

'Kosovo republjika'

Evo, malo ću prekinut temu o dobrim odlukama kako bi se osvrnuo na događaj iz našeg bližeg susjedstva, koji, na neki način ima veze s temom.

Prekjučer su Albanci s Kosova proglasili neovisnost i time donijeli novost u svjetskoj politici. Naime, budući sam rođen 1981. godine prilično se mogu sjetiti nekih događaja koja su mi ostala u sjećanju. Ili sam ih doživio ili čitao o njima ili negdje nešto čuo o tome.

Prvo, treba definirati o kome se tu ustvari radi. Za vrijeme bivše SFRJ zvali su se Albancima. Obitavali su na području kosova i Metohije, ilitiga skraćeno Kosmeta. Koliko se sjećam tada su bili nacionalna manjina. Zbog svoje natalitetne ekspanzije njihov broj se znatno povećao, pa je pokojni Tito Kosovo proglasio autonomnom pokrajinom. Dakle, nisu bili republika kao Hrvatska, Slovenija, Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija, već su zajedno s Vojvodinom (zbog Mađara) dobili veće ovlasti u lokalnoj samoupravi.

Nakon Titove smrti prvi problemi nastali su upravo na Kosovu. Zvali su je 'jogurt revolucija', prosvjedi albanskih studenata, pojačani štrajkom rudara u Trepči, s glavnim uzvikom 'Kosovo republjika'. Zanimljivo je kako je taj štrajk glađu osmišljen. Domišljati rudari, poznavajući svaki pedalj rudnika tobože štrajkajući glađu izmjenjivali su se kroz sporedne ulaze, tako da ih je uvijek bilo mnogo, a svi su bili dobro uhranjeni. Zakon.

Studentski prosvjedi su prekinuti intervencijom milicije, a nekoliko godina poslije, na Kosovom polju, Gazimestanu, Srbi su slavili 600 godina od poraza (?!) od Osmanlija. Navodno pred milijun ljudi Slobo je najavio ono što se idućih desetak godina događalo na prostoru bivše Juge.

Nakon rata sa gotovo svim bivšim sunarodima Srbi su se 1999. okrenuli protiv Albanaca na Kosovu. Intervenirao je NATO, 'belosvetske avetinje', i doveo stanje koliko-toliko u red. UCK, oslobodilačka vojska Kosova zauzela je velik dio zemlje i počelo je razdoblje stvaranja nove države.

Proglašenje nezavisnosti proizvelo je različite reakcije. Očekivano, majčica Rusija je na strani Srbije, ali su i Španjolska (zbog Baskije) i Cipar (zbog turskog dijela otoka) također odlučile ne priznati novu državu.

Nezavisnost Kosova sigurno je presedan u međunarodnom pravu i čini se kao Pandorina kutija. Republika Srpska, Baskija, Škotska, Turski Cipar, Abhazija, Osetija i mnoge druge zemlje sada bi mogle ići istim smjerom. Možda i Katalonija.

Treba čestitati Albancima na Kosovu (sada su Kosovari) na svojoj državi, ali pitanje je što će se u budućnosti događati. Mislim da je sve to skupa odigrano prilično nepromišljeno. Ostaje za vidjeti kako će se u budućnosti mijenjati granice na karti Europe i svijeta. A dotad...

Keep on bloggin'!!!

Post je objavljen 19.02.2008. u 12:45 sati.