Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Stav Društva Konzument o djelovanju državnih struktura, pravosuđu i poreznoj politici u Hrvatskoj

Pretjerana birokracija i kompliciran sustav, nedovoljno transparentan glavni je uzrok pojave korupcije u društvu. Državne strukture moraju raditi za građane i pomagati građanima.

Saborski zastupnici zastupaju građane i moraju omogućiti pristup građanima koji su ih izabrali. Zastupnik mora biti u stalnom kontaktu s građanima te zaprimati upite i žalbe građana.

Država mora biti umjerena u potrošnji te iznimno savjesno trošiti sredstva prikupljena od građana. Prioriteti moraju biti zdravlje, obrazovanje, socijalna sigurnost, zapošljavanje i razvoj.

Netransparentnost rada i sporost odlikuju državne strukture. Posebno problematično je pravosuđe, gdje ne samo da usluge odvjetnika nisu dostupne svima, jer besplatna pravna pomoć nije regulirana, nego i sudovi ne rješavaju sporove u razumnom roku.

Državni pravobranitelji se trebaju reorganizirati i od službe za žalbe postati tijelo koje će rješavati probleme građana. Ovakav sustav pravobranitelja glasnogovornika je potpuno besmislen i nesvrsishodan.

Hrvatski građani su visoko porezno opterećeni. S obzirom na tu činjenicu država mora građanima pružati adekvatne usluge. Proračun se mora trošiti transparentno, građani imaju pravo znati gdje je otišla svaka kuna koju su oni dali u državni proračun. Država mora razumno trošiti sredstva prikupljena porezima te usmjeravati sredstva prema prioritetima. Troškovi reprezentacija, putovanja, proslava i sličnih luksuza ne smiju opterećivati proračune lokalnih uprava i državnih struktura. Primjera radi: svaka litra alkohola kupljena iz državnog proračuna je udar na građane!

Kako Hrvatski građani putem kupovine benzina financiraju izgradnju autocesta potrebno je revidirati potrebu dodatnog plaćanja cestarine i razmotriti sustav uvođenja vinjeta.

Ovaj stav dio je temeljnog dokumenta Društva za zaštitu prava potrošača "Konzument", "Konzumentovog iskoraka 2008.".Upravni odbor Društva Konzument na sjednici održanoj u Zagrebu 13. veljače 2008. izglasao je "Konzumentov iskorak 2008." za temeljni dokument društva za 2008. godinu. Konzumentov iskorak u cijelosti možete pročitati na Internet stranicama Društva Konzument, www.konzument.hr.

Post je objavljen 24.02.2008. u 07:48 sati.