Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Joanne Harris po četvrti put u Hrvatskoj

Kao što već svi vjerojatno znate, ovoga tjedna u Zagrebu (ali i Varaždinu) bila je Joanne Harris, britanska spisateljica najpoznatija po svom romanu Čokolada. Kao što je i protekla tri puta, događanja je organizirao Algoritam, njen hrvatski nakladnik. Ovoga puta, došla je predstaviti svoje tri knjige: romana "Cipelice kao bombon" (meni osobno nimalo privlačnog naslova, ali fenomenalne priče koju neki nazivaju nastavkom Čokolade iako ga ja ne vidim takvim), fantastičnog romana "Rune" (za mlađe čitatelje) i zbirke priča "Poskočice i doskočice" (koju smo iščekivali još otkako je posljednji put Joanne Harris bila u Hrvatskoj). Naravno da smo se darksoul, ziki i ja zaputili na sva zagrebačka događanja, a Gajevoj na potpisivanju smo sreli i Thoru.


Joanne Harris je ovoga puta povela sa sobom i svoju kćer, Anouchku. Stigavši u Algoritam u Avenue Mallu, u 16.30 sati u utorak, pričala mi je kako je zamalo odgodila putovanje, jer je nastao zastoj u zrakoplovnom prometu u Parizu, te da je tek tada ujutro stigla u Zagreb. Zatim o ilustracijama svojih knjiga, Hrvatskoj i obožavateljima, pozdravima od njenih suradnika u Engleskoj, da bismo se zatim dogovorili kako se vidimo navečer u Klubu hrvatskih književnika.

No, požurivši, darksoul i ja smo se našli u Gajevoj, gdje nam je uručena pozivnica za navečer. A navečer, u Klubu hrvatskih književnika, bila je veličanstvena promocija. Neven Antičević, Joanne Harris, Nada Šoljan i Vladimir Cvetković Sever sjedili su za stolom, i dok je Joanne pričala o svojim knjigama, atmosfera je postajala sve opuštenijom i sve ugodnijom, da bismo na kraju završili u prostoriji iza, gdje je Joanne rezala čokoladnu tortu, a ostali mogli uživati u još mnogim slasticama (kao što je i temperirana čokolada između ostalog). Šampanjac u jednoj, kriška torte i marcipan u drugoj ruci, i večer u razgovoru s Joanne ugodno je prošla.


Sutradan poslijepodne, u British Councilu je bilo zakazano čitanje ulomaka iz romana. Bilo je zaista mnogo ljudi, i ovoga puta publika je postavljala mnoga zanimljiva pitanja. Joanne je susretljivo odgovarala na sva svojim karakterističnim humorom, ispričala mnogo o sebi, o svojoj obitelji, i ljudima koji ju okružuju te kakvu inspiraciju pronalazi u njima.

Vratit će se, rekla je.

Ne sumnjam u to.

;-) Boris


Post je objavljen 16.02.2008. u 15:20 sati.