Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

KAKO RAZBOJNIK ZASLUŽUJE MILOSRĐE


F. Sheen: SEDAM BLAŽENSTAVA I KRIŽ
- KORIZMENA MEDITACIJA (7)


DRUGA RIJEČ:
"Blaženi milosrdni, jer će oni milosrđe postići."
"Danas ćeš biti sa mnom u raju."


(nastavak)

Desni razbojnik postigao je milosrđe i samilost jer je bio milosrdan i samilostan. Zato što nije mislio na sebe, sjetio ga se netko drugi. I milosrđe ima u sebi svoj zakon, neopoziv i strog kao i prirodni zakoni. Kako tko sije, onako i žanje. Ako bogato i velikodušno sijemo, narast će nam preobilna žetva. U duhovnom smislu znači to prema riječima našega Gospodina: "Kakvim sudom sudite, bit ćete suđeni; i kakvom mjerom mjerite, vama će se mjeriti."

Drugim riječima: ako mislimo na svojeg bližnjega, onda Bog misli na nas. Kad proljetni usjev ne bi mislio ni na zemlju, ni na kišu, ni na sunce, nego samo na sebe, ne bi se nikad probudio, ni procvao, ni plod donio. Ali čim zaboravi na sebe i izađe iz sebe, da čini zemlji, suncu i kiši po volji, obamre svom životu u sjemenu, biva obnovljen i tisućustruko usavršen. Kad bi se ugljen u srcu zemlje zatvorio sam u sebe, ne bi nikada mogao sunčane zrake koje je u sebi skupio, poklanjati dalje kao svjetlo i toplinu.

Upravo tako zbiva se i s nama.

Milosrđe je sućut koja nastoji olakšati žalost i brige drugih kao da su njezine vlastite. Ali ako u sebi ne osjećamo takove sućuti, ne možemo je ni od drugih očekivati.

Ako ništa ne bacimo u vis, ne može ni išta iz visine pasti.

Gdje nema djela, nema ni reakcije, i ako nikome ništa ne dajemo, neće ni drugi nama ništa dati. Samo ako ljubimo, smijemo primati ljubav, ako zlo ne opraštamo, neće ni nama naše zlo biti oprošteno. Bog nam ne može biti milosrdan ako mi nismo milosrdni.

Kako bi Bog mogao vatrom svoga svetoga Srca ispuniti naše srce ako je ono puno pijeska samoga sebe? Kako bi Bog mogao zaposjesti našu dušu, ako se najprije mi ne odreknemo svoje sebičnosti?

Prema tome, ako tražimo milosrđe, moramo poput dobroga razbojnika misliti na druge, jer, kako izgleda, Bog nas najlakše nađe onda kad se u drugima izgubimo: "Blaženi milosrdni, jer će oni milosrđe postići."

Parabolom o nepravednom upravitelju Gospodin nam želi ovaj zakon milosrđa prikazati i s negativne strane:
"Zato je kraljevstvo nebesko kao kralj koji odluči da uredi račune sa slugama svojim. I kad započe obračun dovedoše mu jednoga, koji je bio dužan 10.000 talenata, a kako nije mogao platiti, zapovjedi gospodar njegov da prodaju njega i njegovu ženu i djecu, i sve što ima, i da mu se plati. Tada sluga taj pade ničice i moljaše: Strpljenja imaj sa mnom i sve ću ti platiti. A gospodar se smilova tome sluzi, pusti ga i dug mu oprosti.
Kad iziđe onaj sluga, nađe jednoga od svojih drugova, koji mu je bio dužan 100 denara, i uhvativši ga stade ga daviti govoreći: plati što si dužan! Tada pade pred njega drug njegov i moljaše ga: strpljenja imaj sa mnom i platit ću ti. Ali on ne htjede i baci ga u tamnicu, dok ne plati duga.
Vidjevši njegovi drugovi što se dogodi, vrlo se ožalostiše, i otišavši, kazaše gospodaru svome sve što se dogodilo. Tada ga pozva gospodar njegov i reče mu: 'Zli slugo, sav sam dug oprostio tebi, jer si me molio. Nije li dakle trebalo da se i ti smiluješ svom drugu, kako sam se ja tebi smilovao?' I razljuti se gospodar njegov i predade ga mučiteljima, dok ne plati svega duga. Tako će i Otac moj nebeski učiniti vama ako ne oprostite svaki bratu svome od svega srca."


Budite dakle milosrdni prema drugima ako želite da vas se Bog sjeti u Posljednji dan.

(nastavak slijedi)



Post je objavljen 15.02.2008. u 00:44 sati.