Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gledamzeleno

Marketing

Kako nas Ameri jebu u mozak!(ili su možda sebe sjebali?)

Kako je najlakše prisvojiti tuđu imovinu? Tako što uvjeriš okolinu da ta osoba/država/kompanija ne postoji!

Država koja je imala jednu od najjačih valuta na svijetu, propala je jer je pokrenula trend zaobilaženja dolara ($) kao platežnog sredstva na razini svjetske trgovine.
Amerika ih je sravnila sa zemljom, no samo su pokrenuli lavinu samouništenjua svoje ekonomije. Kanadski i Australski dolari nikad u povijesti nisu bili jači od USD-a, a sada već dugo imaju jači omjer. Dok mladi Amerikanci ginu po zabitim "ćoškovima" svijeta, europski turisti nabijaju komplekse Američkim građanima time što "jaki" dolar omogućava da dolete iz Europe u šoping i uživaju u kupovini po New Yorku i nameću novu vrstu plaćanje, €. Kakav je to udarac Američkom ponosu? Možda i ne baš velik, ali za usporedbu, SAD je sada za EU kao što je prije nekog vremena Bosna bila za Hrvatsku, veliki šoping centar.
Početkom 90-ih, poznata Sarajevska "parodija" skupina TLN (Top Lista Nadrealista) napravila je skeč u kojem SAD traži financijsku pomoć od tadašnje SFRJ (radnju su smjestili u 2007.). Kao i mnoge njihove nadrealne vizije (Sarajevski zid, rat, promjena himne i sl.) i to se polako počinje ostvarivati. Slabljenjem valute ($), američke kompanije gube utjecaj na svjetskom tržištu jer odnos USD-a i ostalih valuta je nepovoljan. Polako dolar postaje valuta koja se izbjegava u svjetskom poslovanju. INA Grupa je strane poslove ugovarala izrazito u dolarima, no u zadnje vrijeme izbjegava to jer se događa apsurd da radnici na poslovima u inozemstvu imaju manja primanja nego na poslovima u Hrvatskoj (plaće su dobivali u dolarima). Sada se plaće isplaćuju u eurima, što je mnogo pouzdanije za te radnike od posrnulog dolara.
Postoji teorija da je SAD bio prisiljen srušiti Saddama zbog pokretanja trenda trgovanja naftom u eurima, što bi dugoročno uništilo američku ekonomiju zbog velike svote novca ($) u opticaju bez pokrića. Sadašnji trend opadanja vrijednosti dolara govori o tome da je to već počelo.

Istina je da kad takav div posrne i svi ostali osjete posljedice, no i šanse su da se nikad više ni ne digne, a "patuljci" će to lakše preživjeti!

Post je objavljen 14.02.2008. u 13:01 sati.