Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glassanchi

Marketing

130.Sv. Valentin


SVETI VALENTIN (+ 269.)

O današnjem svecu imamo malo povijesnih podataka. Znamo da je bio liječnik, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu i da se odlikovao mudrošću i kreposnim životom. Zbog toga je uživao velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Car Klaudije II. Gotski (268.-270.) htio ga je osobno upoznati. Valentin je slutio što bi mu se nakon susreta s carem moglo dogoditi pa se zato molitvom spremio za skori svršetak, za mučeničku smrt. Na upit jednog od sudaca što misli o rimskim bogovima odgovorio je da su oni demoni na što je cijela skupština skočila na noge i tražila njegovu smrt. Car se pobojao pobune i Valentina preda gradskom prefektu a ovaj opet sucu Asteriju. Gradski je prefekt starca svećenika Valentina dao išibati a zatim naredi da mu odrube glavu. Bilo je to 269. godine na Flaminijskoj cesti.

Image Hosted by ImageShack.us


Kako je veljača u kalendaru već odavno poznata kao mjesec u kojem se slavi Dan zaljubljenih - Valentinovo, autorica ovog teksta se potrudila naći nekoliko poznatih podataka o sv. Valentinu i Valentinovu. Zanimalo me je kako je došlo do toga da se Valentinovo slavi i tko je zapravo bio sv. Valentin. Ako i Vas zanima nešto više o tom međunarodnom Danu ljubavi, nastavite dalje čitati. Dakle ovako:
Sv. Valentin je bio rimski svećenik koji je živio u 3. stoljeću p.n.e. Tada je Rimom vladao rimski car Klaudije zvan Kruti. Rimski car nije dopuštao svojim vojnicima da se žene i imaju porodicu jer je vjerovao da tada bi vojnici bili milostiviji u borbama i da ne bi toliko izlagali svoj život znajući da ih doma netko čeka kome se imaju vratiti. Kako je stari rimski svećenik Valentin vjerovao u ljubav i u sve njene blagodati, on je tajno počeo vjenčavati mladence darujući ih poslije vjenčanja crvenim ružama iz svoga vrta. Naravno, opaki car Klaudije je to saznao, i naredio je da se Valentin uhvati i baci u tamnicu. Tako je naredio da se Valentin spali na lomači dana 14. veljače. Valentinov prah su s lomače pokupili njegovi zahvalni mladenci. Postoji i još jedan razlog zašto se Valentinovo slavi. Naime, u rimsko doba se slavila božica Junona, zaštitnica braka i žena a gozba čašćenja se uvijek odvijala na 14. veljače.
Kasnije početkom 17. st. kći engleskog kralja Henrika IV. je uvela običaj slavljenja Valentinova. Iz Engleske, Francuske i Italije, kasnije se običaj proširio po cijelom svijetu. Za one koji nisu zaljubljeni, važan je podatak da Valentinovo slavi i prijateljsku ljubav, pa zato nemaju zašto biti žalosni. Darujte prijatelja!
Za one koji su sretno zaljubljeni postoji jedna lijepa legenda o ljubavi:
legenda kaže da je Bog na početku, kad je stvarao čovjeka, stvorio samo dušu, a ne i tijelo. To mu se činilo prejednostavnim, a i čovjek je bio usamljen, pa je jednog dana dušu podijelio na dva dijela. Jedan dio stavio je u muško tijelo, a drugi u žensko. Pustio ih je i dao im zadatak da se traže po svijetu. Za nagradu im je dao da osjete da su se našli, ako se ikad uopće pronađu...
Dakle, zaljubljeni ili ne, svakako imate razloga slaviti Valentinovo. Zaljubljeni, ako ste našli svoju polovicu duše, nemojte je samo na taj dan obasuti ljubavlju i nježnošću. Neka to traje kroz cijelu godinu! A Vi koji niste zaljubljeni, samo nastavite tražiti svoju polovicu duše, jer sigurno Vas negdje željno čeka! I na kraju; želim Vam puno ljubavi i nježnosti i
sretno Valentinovo ! mah

Pusa svima koji znaju voljeti
. kiss


Post je objavljen 14.02.2008. u 00:54 sati.