Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kolegicamica

Marketing

Crazy beast

Photobucket

Samuel je Uskrs proveo kod sestre. Učeći od Indiinog samotnog puta odlučio je biti bliži s Norah i ne propustiti da ih razdvoje različite adrese i životni putevi kao neopravdani razlozi za kojima će žaliti nakon godina potrošenih na karijeru i jedne te iste nevažne isprike. Vera je također odlučila svoj Uskrs po prvi puta provesti u Veritasu. Zbog Indie. Zavoljela je njenu brutalnu iskrenost i otvorenost smatrajući je mnogo većom prednosti od lažne skromnosti i disciplinirane privrženosti njene obitelji, pa je u sebi pomislila kako bi ove godine voljela biti u društvu nekoga pokraj koga se ne osjeća kao višak kojeg posjednu na fotelju u dnevnom boravku i obrate joj se samo kad je upitaju želi li nešto pojesti ili popiti. Indiina prisutnost vratila je godine unatrag, njen um osvježio je pamćenje lijepih uspomena i dobio neočekivano mjesto na pedijastalu dugo uskraćivane slobode govora. Bez i najmanjeg osjećaja izoliranosti i nepoštovanja Vera je ugledala novi prizor na svijet bez predrasuda.

Također zbog Indie, Veritas je uživao dobar dio novinskih naslova u svojstvu pozitivnih kritika i preporuka što je popunilo njihove rezervacije do kraja godine. Doktor Boran protresao je mnogo ruku zadovoljno primajući čestitke kolega iz struke na promociji svoje knjige misleći kakva će tek burna reakcija nastati kada javnost sazna sve što je Samuel otkrio i postigao s Indiom. Ovo je još stara slava od tiskovne konferencije u ožujku. No također je pomislio kako sa time treba ići promišljeno i oprezno jer napredak tako javno eksponirane pacijentice može biti dvosjekli mač. Kad smo kod mačeva, dragi Nick proveo je blagdanske dane kod kuće provodeći vrijeme pred najdražom elektroničkom kutijom sa joystickom u rukama i novom igricom u kojoj je glavni lik veliki poklonik sveg oružja sa oštricom dužom od četrdeset centimetara. Još uvijek se nije preobratio na vjeru čitanja, ali svaki početak je težak. Zato je sa sobom u Veritas ponio stare Alan Ford stripove što je India popratila komentarom o neoriginalnosti pothvata, no bolje i to nego ništa. Smatrala je da bi bio loš potez da ga sada time napada kad za desetak dana ima prvu zajedničku terapiju sa svojim roditeljima, a nervoza se već diše u zraku.

Vraćajući se s ručka India u svojoj sobi zatekne sestru Liston kako otvara veliku kutiju na podu.

Što je to?

A tu si! – sestra Liston se okrene glasu iza leđa – Doktor McKenzie šalje ovo. Odjeća.

Odjeća?

Od njegove sestre. Prije poroda. Htjela ju je dati u Caritas, ali doktor se sjetio tebe i donio sa sobom poslije Uskrsa. Rekao je da možeš uzeti što god želiš. Prije je bila otprilike žgoljavica kao ti. – odmjeri je.

Znajući da je zbog osporavanja oporuke India i dalje bez zakonskog žiro računa, a Veritas se neće složiti obnoviti joj garderobu svake sezone, Samuel se dosjetio kako da joj pomogne oko toga. Vidio je kako lista časopise u parku, a pošto zna da mrzi trač revije posumnjao je da gleda slike promatrajući što žene vani nose. Možda se osjeća uskraćenom novih i modernih stvari više nego što pokazuje. Odjeća njegove sestre nije posljednji krik mode, ali onaj je tip koji nikada ne zastarijeva.

Odlično je sačuvana, neki komadi nisu ni nošeni, a ima i dobrih marki. Moja mala škrinjica blaga. – govorila mu je Norah s tužnim uzdahom kad se rastajala od nje.

Ali sada je njen sadržaj na nekome drugom i izgleda prilično dobro.

U redu India, zabavi se. – sestra Liston odlazi iz sobe nakon što je znatiželjno pronjuškala što ima u kutiji – A evo i doktora. – opazi Samuela na početku hodnika – Zbogom.

India brzo obuče majcu što ju drži u ruci, zakopča traperice i popravi frizuru. Izađe kroz vrata i spazivši Samuela nasmiješi se, potrči do njega i skoči mu objema rukama oko vrata, a nogama oko struka. Samuel se zgrči.

Kriste! – on je u šoku obujmi rukama oko struka da održi ravnotežu.

Hvala! – India kaže sa smiješkom i naglo siđe s njega – Vidi, traperice! Nisam nosila traperice godinama! – okrene mu stražnjicu – I vidi mi guzicu, super je zar ne? Dođi! – primi ga za zglob ruke i povuče za sobom u sobu.

Samuel ne zna što bi rekao. Nikad prije nije je vidio ovakvu. Očigledno je u stanju euforije koju nitko ne može prekinuti. Uđu u sobu i Samuel pozdravi Veru.

Super je! – India pokaže rukom na odjeću što ju je raširila po krevetu – Tvoja sestra ima ukusa. Sviđa mi se.

Drago mi je. – on odgovori osjećajući nagli rast temperature u glavi pitajući se u isto vrijeme je li netko vidio vidio taj skok na hodniku.

Ej, i vidi ovo. – skrene mu pažnju na natpis ispisan na majci koju nosi, kaže:

I AM
A FIGHTER FOR
THE RIGHT TO COEGZIST,
IT IS REASON WHAT MAKES
ME DIFFERENT FROM
A CRAZY BEAST!

Samuel se nasmiješi – To je dobila na protestu za ljudska prava u Washingtonu, ne znam točno koja je bila prigoda. Bila je na mnogo njih.

India preklopi majcu skvrčivši je po dužini tako da kaže:

I AM
A CRAZY BEAST!

Ona se počne smijati, a Vera stavi ruku preko nasmijanih usta ispustivši vriskav zvuk.

Samuel se također nasmije, ali dobeći pogled na Indiine trbušnjake osjeti se nelagodno i na brzinu se ispriča – Dame, uživajte! – kaže sa smješkom.

Čim je izašao India ugura svoj mp3 u stražnji džep uskih izlizanih traperica, stavi jednu slušalicu u uho, povuče Veru na svoj krevet i njoj namjesti drugu.

Ajmo čagat Vera! – vikne uslijed glasne glazbe i počne plesati po krevetu.

Dok je odlazio, Samuel začuje Indiu kroz zatvorena vrata kako pjeva uz stihove pjesme:

“Sviraj moju jebenu pjesmu! Voo!”

On zastane, okrene se prema sobi i odmahne glavom misleći – To je već India. Sva sreća da su svi u dnevnom.


Post je objavljen 16.02.2008. u 13:42 sati.