Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deprimiran

Marketing

Razvod braka II

Opet ja malo o razvodu. Pitat ce netko - jesam li dijete rastavljenih roditelja? Ne znam odgovoriti na ovo pitanje. Ne znam sto znaci razveden. Je li razveden onaj par koji zivi skupa, mrzi se, ne razumije, gaji hladnocu i netrpeljivost i to prenosi na djecu ili par koji se civilizirano i sudski razveo, djeca malo kod jednog malo kod drugog i postuju dogovor da jedan o drugom ne pricaju lose?
Lijepo je imati sretan i skladan brak. Losije od toga je uci u brak pa iz njega izaci. Ali uvjerljivo najgore, najdestruktivnije i narazornije je praviti se da ti brak stima, glumatati pred cijelim svijetom, a u sebi mrziti sebe, partnera, djecu (osobito prvo koje te i 'natjeralo' u brak), izbjegavati suocavanje s emocijama i preuzimanje odgovornosti. Okrivljavati se tako nemilosrdno da to urodi jednom bjesomucnom potrebom da se djeci izbiju takve 'budalastine' iz glave i da ona, kad dodju do momenta osjecajnosti, zaljubljivanja, seksualnosti u svojim zivotima, neizbjezno osjecaju (uz obilatu pomoc roditelja) krivnju, tjeskobu i sustu nelagodu. Sociologija je opet ovdje bitna, jer drustveni ugled (pred kojim to auditorijem???!!!) kljucan je za odluku ovakvog nestabilnog para da se ne razvede nego ostane u braku koji to nije. Jer sto ce reci ovaj ili onaj bitnije je od toga kako se oni osjecaju i njihova djeca.
Osim jos jednog dokaza relevantnosti sociologije, ovim se dokazuje i Sartre-ova teza o mrznji kamufliranoj u ljubav jer djeca razvedenih roditelja imaju problem, znaju za problem (iako ga ne razumiju), i vjerojatnije je da ga pokusaju rjesavati sa strucnjakom. Ako je u braku alkoholicar i/ili nasilnik i/ili kockar, opet je problem 'izbio na povrsinu' i netko se s njime bavi. Ali ako nema niti takvih 'spasonosnih' simptoma nego je 'uvijek sve u redu' osim sto nekad netko nekontrolirano i neobjasnjivo pobjesni - niti su djeca svjesna problema, niti roditelji, niti raspolozivi strucnjaci. To je tiha patnja, polagana smrt i istinski uzrok kasnijih katastrofalno losih, hladnih i neobjasnjivo zategnutih odnosa.

Post je objavljen 13.02.2008. u 14:29 sati.